SHARE

Excesul de greutate și obezitatea sunt definite ca acumulare anormală sau excesivă de grăsime care poate afecta sănătatea. Indicele masei corporale (IMC) este un indice simplu de greutate-înălțime care este utilizat în mod obișnuit pentru a clasifica supraponderalitatea și obezitatea la adulți. Este definit ca greutatea unei persoane în kilograme împărțită la pătratul înălțimii sale în metri (kg/m2).

Cauze

Cauza fundamentală a obezității și a excesului de greutate este un dezechilibru energetic între caloriile luate din alimentație și cele consumate. La nivel global, există un aport crescut de alimente bogate în energie, bogate în grăsimi și zaharuri precum și o creștere a inactivității fizice din cauza naturii din ce în ce mai sedentare a multor forme de muncă, a schimbării modurilor de transport și a urbanizării în creștere.

Schimbările în tendințele de activitate fizică și nutrițională sunt adesea rezultatul unor schimbări de mediu și unor fenomene sociale asociate cu dezvoltarea și lipsa unor politici de sprijin în sectoare precum sănătatea, agricultura, transportul, urbanismul, mediul, procesarea alimentelor, distribuția, comercializarea și educația.

Citeste si   VEZI situația EPIDEMIOLOGICĂ a ROMÂNIEI! În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 2.844 de noi cazuri

Efecte asupra stării de sănătate

Indicele crescut de masă corporală este un factor de risc major pentru bolile netransmisibile, cum ar fi: bolile cardiovasculare (în principal boli de inimă și accident vascular cerebral), diabet, tulburări musculo-scheletice, unele tipuri de cancer (inclusiv cel de sân, ovarian, prostată, ficat, vezică biliară, rinichi și colon); riscul pentru aceste boli crește, odată cu creșterea IMC.

Obezitatea infantilă este asociată cu o șansă mai mare de obezitate, deces prematur și probleme de sănătate la vârsta adultă.

Citeste si   UN KILOGRAM DE CANNABIS, DESCOPERIT LA PERCHEZIȚII

Dar, pe lângă riscurile viitoare crescute, copiii obezi întâmpină dificultăți de respirație, risc crescut de fracturi, hipertensiune arterială, markeri precoce ai bolilor cardiovasculare, rezistență la insulină și efecte psihologice


SHARE

LEAVE A REPLY