SHARE

În cursul zilei de ieri (13 ianuarie – n.r.), Curtea Constituțională a României (CCR) a respins sesizarea Guvernului cu privire la legea care prevede majorarea cu 40% a punctului de pensie, susținând că actul normativ este constituțional.

Conform legii, președintele poate solicita celor din Parlament o singură reexaminare a legii. Procedura legislativă îi permite președintelui KLAUS IOHANNIS să trimită legea la Camera Deputațior, dacă aceasta a fost prima sesizată, pentru a fi reanalizată, urmând ca în maxim 30 de zile de la solicitare, să se acorde ia o decizie finală.

Se pare că decizia în cauză a fost luată având în vedere principiul echilibrului bugetar, conform dispoziţiilor constituţionale. Majorarea punctului de pensie a reprezentat un impediemnt deoarece parlamentarii nu au reușit să identifice surse de finanțare.

„Odată cu intrarea în vigoare a OUG 135/2020, noua valoare a punctului de pensie, respectiv de 1.442 de lei, s-a aplicat de la data de 1 septembrie 2020, la valoarea maximă pe care o permite bugetul de stat. Aplicarea majorării punctului de pensie la 1.775 de lei, aşa cum a modificat legiuitorul, şi majorarea salariilor profesorilor ar presupune ‘un necesar de finanţare din fonduri publice de 11,2 miliarde de lei în anul 2020, respectiv 1,06% din PIB şi 34,3 miliarde de lei în anul 2021 (reprezentând 3,05% din PIB)’. Or, execuţia bugetului general consolidat în primele luni ale anului 2020 a înregistrat un deficit de 45,17 miliarde de lei, respectiv 4,17% din PIB.

În condiţiile actualei crize sanitare extrem de grave, în care presiunea asupra bugetului de stat este uriaşă din cauza creşterilor masive ale cheltuielilor nepermanente, iar riscul de a avea un deficit bugetar uriaş în 2021 este unul ridicat, Parlamentul ar trebui să contribuie la corecţia deficitului bugetar.

În schimb, Legislativul a ales să acţioneze în sens contrar acestui obiectiv, nerespectând astfel angajamentele europene pe care România are obligaţia a le îndeplini” adaugă Guvernul ca explicație la decizia luată.

Premierul Florin Cîţu a declarat că România nu şi-a permis în 2020 şi nu îşi permite nici în acest an o majorare a pensiilor cu 40% şi că Guvernul va creşte pensiile în baza calendarului pe care şi l-a asumat.

florin-citu-anunta-aprobarea-cererii-ca-romania-sa-beneficieze-de-inca-opt-milioane-de-doze-de-vaccin:-”asiguram-dozele-de-vaccin-necesare”„România nu şi-a permis anul trecut. Nu-şi permite nici în 2020 acest lucru. În acest moment, legea merge la promulgare pentru domnul preşedinte, care are două variante: să trimită la reexaminare în Parlamentul României sau să o promulge. Vom vedea care va fi varianta. Eu vă spun că noi avem deja – acest Guvern – un precedent şi coaliţia şi-a asumat un calendar de creştere a pensiilor. Vom creşte pensiile, dar pe calendarul pe care noi ni l-am asumat. Aceasta este varianta pe care mergem noi”, a arătat el într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Victoria.


SHARE
Citeste si   Raed Arafat, declarație despre situația vaccinări în țara noastră - Cum stăm față de alte state

LĂSAȚI UN MESAJ