SHARE

Începând de la sfârșitul lunii decembrie 2020, la mai bine de 10 luni de la primul caz de coronavirus confirmat pe teritoriul țării, s-a început campania națională de vaccinare împotriva Covid-19.

Campania de vaccinare a fost prevăzută ca să se desfășoare etapizat. Astfel, întreaga populație a României va fi primi serul imunizator în 3 etape.

La nivelul județului Botoșani, campania de vaccinare a debutat pe 4 ianuarie, prima persoana imunizată fiind șefa DSP, Monica ADĂSCĂLIȚEI

În prima etapă de imunizare au fost vaccinate toate cadrele medicale împreună cu personalul auxiliar, medicii rezidenți și toți cei ce desfășoară activități în domeniul sănătății.

Potrivit oficialilor, etapa a doua de vaccinare presupune imunizarea populației cu grad ridicat de risc, și aici se încadrează adulții cu vârstă de peste 65 de ani, persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă și personalul care activează în domenii „cheie”.

Lista PERSOANELOR și a BOLILOR CRONICE stabilite pentru etapa a doua de VACCINARE împotriva COVID-19, dar și lista activităților „în domenii-cheie, esențiale” poate fi consultată AICI.

Etapa a treia de vaccinare presupune imunizarea în masă a întregii populații. În această categorie intră populația adultă și populația pediatrică, în funcție de evoluția epidemiologică și de caracteristicile vaccinurilor aprobate pentru utilizarea la persoanele cu vârsta sub 18 ani.

La BOTOȘANI se pregătește a doua etapă a campaniei de VACCINARE

Potrivit șefei DSP, Monica ADĂSCĂLIȚEI, la Botoșani a doua etapă de vaccinare ar trebui să înceapă la sfârșitul acestei săptămânii, pe data de 15 ianuarie.

„Pentru etapa a doua de vaccinare am amenajat în municipiul Botoșani alte 3 centre. Centre de vaccinare vor fi și în municipul Dorohoi, orașele Bucecea, Darabani, Flămânzi, Săveni, Ștefănești și comuna Vorona. 

DSP a trimis înștiințări către medicii de familie pentru a informa populația peste 65 de ani și cei care au anumite boli, la fel am trimis și către instituții de unde s-a și cerut o statistică cu persoanele care ar dori să se vaccineze.

Noi am cerut tuturor celor care au drept de liberă practică, am cerut și medicilor de familie să depună o cerere dacă doresc să lucreze, să activeze în centrele de vaccinare”, declară managerul Direcției de Sănătate Publică Botoșani, Monica ADĂSCĂLIȚEI pentru Ziarul „Bună Dimineața Botoșani”.

La momentul actual, Guvernul a anunțat doar cu cât vor fi plătiți medicii care vor lucra în centrele de vaccinare – 100 de lei pe oră brut pentru medici, 50 de lei pentru asistent și 25 de lei pentru legislator.

„A rămas să trimită să vedem exact dacă se face plata prin UAT-uri sau prin DSP-uri. Plata va fi făcută de Guvern, instituțiile din teritoriu fiind doar intermediari. Încă nu avem acel ordin de Guvern, dar cel mai probil o să apară zilele acestea”, încheie șefa DSP, Monica ADĂSCĂLIȚEI.

CÂT de pregătite sunt AUTORITĂȚILE LOCALE

După cum scriam și mai sus, în județul Botoșani vor fi amenajate centre de vaccinare în municipiile Botoșani și Dorohoi, orașele Bucecea, Darabani, Flămânzi, Săveni, Ștefănești și comuna Vorona. 

Dacă la nivel național pregătirile sunt în toi, iar cei mai mulți dintre primari acuză că nu au bani, la Botoșani totul este „bine”.

Citeste si   UNIREA de la 24 ianuarie 1859 – aportul MOLDOVENILOR şi bucovinenilor

Reporterii Ziarului „Bună Dimineața Botoșani” au discutat cu doi dintre primarii unde vor fi amenajate centre de vaccinare.

Primarul comunei Vorona a dat un răspuns expeditiv, centrul este pregătit pentru etapa a doua de vaccinare.

„Sunt într-un moment dificil și nu pot să stau de vorbă. Centrul de vaccinare este conform  și pregătit astfel încât să se poată desfășura activitatea, mai multe nu pot să vă spun”, declară primarul comunei Vorona, Aurel Ștefan.

La Dorohoi, centrul de vaccinare va fi gata săptămâna viitoare, deși etapa a doua a campaniei de imunizare începe mâine, 15 ianuarie a.c. Cât despre bani pentru amenajarea și dotarea centrului de vaccinare, primarul Dorin Alexandrescu susține că nu se plânge de cheultieli sau costuri, important este ca dorohoienii să se poată vaccina.

„Săptămâna viitoare va fi gata. Nu pot mai repede, am dat un termen realist. Eu încerc să-l fac până vineri, dar dacă nu pot?!  Eu merg pe principiul că serviciul de vaccinare pentru populației din municipiul Dorohoi trebuie să se întâmple. Spun că nu va fi gata pentru că nu sunt convins că  furnizorii de anumite materiale pot face livrarea până vineri”, declară primarul municipiul Dorohoi, Dorin Alexandrescu.


SHARE

LĂSAȚI UN MESAJ