SHARE

Astăzi, în cadrul rubricii „Interviul Săptămânii”, alături de noi îl avem pe Costel LUPAȘCU, candidat din partea Partidului Social Democrat la alegerile parlamentare din 6 decembrie pentru funcția de SENATOR.

Costel LUPAȘCU are o activitate amplă în administrație activând în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani, a fost consilier local în cadrul Primăriei Municipiului Botoşani, fost Consilier Juridic în cadrul Spitalului de Recuperare „Sfântul Gheorghe” Botoşani și fost Președinte Director General al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Botoşani în perioada 2012-2016.

În momentul de față, Costel LUPAȘCU este deputat în legislativul 2016-2020 și este membru în Comisia pentru sănătate şi familie, Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării și este Vice-lider al Grupului PSD din Camera Deputaților.

Rep.: Domnule LUPAȘCU, candidați pentru un mandat de senator la alegerile parlamentare din 6 decembrie. Cu ce gânduri ați intrat în această campanie electorală și care este obiectivul final pe care echipa PSD Botoșani și l-a propus?

LUPAȘCU: Vă spun sincer că era mai bine să nu fi intrat în această campanie”

Costel LUPAȘCU: Vă spun sincer că era mai bine să nu fi intrat în această campanie și acum să vorbim mai mult de soluții pentru combaterea pandemiei, de protejarea sănătății și vieții românilor, de cum să oprim ritmul de infectări cu Covid și să avem tot ce ne trebuie în spitale.

Din păcate obsesia liberalilor și a șefului lor, domnul Iohannis, ne-a obligat să intrăm în această perioadă de alegeri, când fiecare cetățean din această țară are cu totul alte priorități, cum să se ferească de COVID, cum să se vaccineze de gripă, cum să își păstreze locul de muncă, cum să fie alături de proprii copii pentru a face educație cu ei pentru că școlile sunt închise, iar peste 1 milion de copii nu au acces la mediul online.

Costel LUPAȘCU:PSD Botoșani vine în fața cetățenilor cu soluții, nu cu scandaluri politice”

PSD știe să guverneze bine. A demonstrat-o de fiecare dată când s-a aflat la guvernare: economia a crescut, veniturile oamenilor s-au majorat, șomajul s-a diminuat.

Ca de fiecare dată înainte de alegeri, PSD Botoșani vine în fața cetățenilor cu soluții, nu cu scandaluri politice, cum fac adversarii noștri, pentru că cetățenii s-au săturat de certuri și vor să vadă că cei pe care îi aleg sunt preocupați de problemele lor.

PSD a prezentat un program de guvernare detaliat. 80% dintre măsuri vizează siguranța locurilor de muncă și protejarea veniturilor populației, în special ale salariaților și ale familiilor cu copii.

Am inclus în Programul PSD de guvernare prioritățile județului nostru, precum refacerea drumurilor naționale, Botoșani – Târgu Frumos și Botoșani – Ștefănești.

Liberalii s-au bătut cu pumnii în piept că au semnat ce a lăsat PSD la cheie, dar așa cum se vede nu au făcut nimic, doar vorbe și promisiuni electorale.

PSD, înainte să plece de la guvernare, a realizat toate procedurile pentru refacerea drumului Botoșani-Târgu Frumos și Botoșani-Ștefănești

PSD, înainte să plece de la guvernare, a realizat toate procedurile pentru refacerea drumului Botoșani-Târgu Frumos și Botoșani-Ștefănești și tot PSD le va finaliza, la fel cum a făcut cu drumul Botoșani – Suceava.

Rep.: Vă numărați printre cei mai activi parlamentari botoșăneni, având 153 de propuneri legislative, dintre care 66 au fost promulgate legi, ați avut în acest mandat peste 330 de interpelări, peste 100 de luări de cuvânt și ați inițiat 3 moțiuni. Doresc să vă întreb, care au fost cele mai importante inițiative pe care le-ați avut în Camera Deputaților?

Costel LUPAȘCU: Cele mai importante inițiative sunt cele care se referă la creșterile de venituri pentru oameni”

Costel LUPAȘCU: Cele mai importante inițiative sunt cele care se referă la creșterile de venituri pentru oameni, prin care am reușit să oferim siguranța unui nivel de trai mai bun pentru fiecare român și fiecare botoșănean. Aici e vorba de Legea salarizării și de toate amendamentele aduse la legile prin care am reparat nedreptăți pentru angajații din domeniile strategice de activitate și anume medici, personal medical și de cercetare, profesori, siguranță publică.

De asemenea, au fost legi cu importanță vitală pentru Moldova și regiunea noastră, Legea pentru realizarea Autostrăzii Unirii, de la Iași la Târgu Mureș.

Am fost inițiator alături de colegii mei la Noua Lege a Pensiilor prin care s-au corectat toate inechitățile din sistem și s-a introdus un calendar clar al creșterii anuale a punctului de pensie, dar PNL a ajuns la guvernare și a blocat tot ce am făcut noi.

Am inițiat mai multe legi în domeniul medical și anume pentru respectarea drepturilor pacienților, pentru eficientizarea sistemului sanitar și realizarea de investiții, pentru creșterea gradului de siguranță alimentară, pentru prevenirea și combaterea violenței domestice, privind creșterea calității în construcții, pentru plafonarea prețurilor la medicamente etc.

Rep.: Sunteți membru în Comisia pentru sănătate şi familie. În acest context, ce semnificație are pentru România drama petrecută în sistemul medical la Piatra Neamț? Ce semnale de alarmă a tras clasa politică? Au fost desprinse concluzii?

Costel LUPAȘCU: „Tragedia de la Neamț este rezultatul incompetenței Guvernului PNL și a modului catastrofal în care a gestionat pandemia”

Costel LUPAȘCU: Tragedia de la Neamț este rezultatul deciziilor contradictorii venite de la Guvern: pe de o parte, au obligat spitalele să primească toți pacienții chiar dacă nu mai aveau paturi libere, iar pe de altă parte DSP-urile întârziau în avizarea suplimentării de paturi.

incendiu-piatra-neamt.-inca-un-pacient-a-murit-dupa-ce-a-fost-transferat-la-terapie-intensivaTot greul a fost aruncat pe umerii medicilor care fac eforturi supraomenești pentru salvarea vieților, în acest haos creat de incompetența Guvernului Orban.

Este de neacceptat ca acum Orban și PNL să încerce să dea vina pe medici pentru această nenorocire.

Prim-ministrul Orban și ministrul Tătaru trebuie să își dea demisia imediat pentru acest eșec tragic în gestionarea pandemiei.

Cum mai pot Orban și Tătaru să stea în funcție când știu că au ținut goale 100 de paturi ATI la Lețcani, în timp ce supraaglomerarea de la Neamț a condus la acel tragic deznodământ?

LUPAȘCU: „Pacienții de la Neamț sunt victimele pandemiei gestionate catastrofal de Guvernul Orban”

Nu a fost un simplu accident, ci efectul suprasolicitării secției ATI cu bolnavi COVID, în timp ce alte 100 de paturi ATI stăteau neocupate de luni de zile la Spitalul modular NATO de la Lețcani.

Guvernul Orban este direct răspunzător de deznodământul de la Neamț, care ar fi putut avea loc la orice spital din țară unde secțiile ATI nu mai pot face față numărului mare de bolnavi.

Nu s-ar fi ajuns la această suprasolicitare la secțiilor ATI, dacă Guvernul s-ar fi ocupat mai mult de pandemie și mai puțin de alegeri. Au vrut morțiș alegeri, nu s-au ocupat de creșterea capacității ATI, au aruncat tot greu pe autoritățile locale, au blocat electoral unele acțiuni ale aleșilor locali pentru combaterea pandemiei, nu au testat populația, DSP nu au făcut anchete epidemiologice extinse. Dacă Guvernul ar fi făcut toate aceste lucruri, în loc să se ocupe de alegeri, tragedia de la Neamț ar fi putut fi evitată.

Guvernarea PNL a eșuat în protejarea vieții românilor, peste 1.000 de oameni mor în fiecare săptămână de COVID din cauza nepăsării liberalilor.

Suntem în fața unei catastrofe sanitare!

După ce liberalii au luat măsuri de capul lor, după ce nu au ținut cont de specialiști, situația din România s-a înrăutățit în mod accelerat. Tragedia de la Piatra Neamț ne arată că sistemul cedează din cauza presiunii pandemiei și a deciziilor aberante și contradictorii venite de la Guvern.

Medici au de ales între viața pacienților și respectarea regulilor aberante impuse de guvern. Până acum au optat pentru viața pacienților. Dar controalele anunțate de Orban și Tătaru îi vor determina să lase oamenii să moară ca să nu fie trimiși la pușcărie că nu au respectat regulile aberante de la Guvern sau de la DSP.

Nu s-ar fi ajuns aici dacă Guvernul n-ar fi fost mai preocupat de alegeri decât de sănătate și de combaterea pandemiei.

Iohannis calcă pe cadavre pentru a menține un guvern PNL în funcție și pentru a forța un guvern PNL+USR-PLUS după 6 decembrie! Este crimă cu premeditare ce face președintele României.

Rep.: După cum bine știți va începe vaccinarea în masă a populației anti COVID. Doresc să vă întreb dacă vă veți vaccina dumneavoastră și dacă recomandați acest vaccin populației?

Costel LUPAȘCU: În primul rând ca părinte, apoi ca specialist în domeniul medical, ca fost manager al Casei de Asigurări de Sănătate Botoșani consider că vaccinarea este cea mai bună metodă pentru a ne imuniza împotriva oricărui virus, dar este important să avem și o siguranță și eficacitate dovedită științific pentru vaccinurile care vor fi puse în circulație la un moment dat.

Costel LUPAȘCU: „Noi avem în programul de guvernare între domeniile majore de intervenție în îmbunătățirea capacitații de supraveghere si control a bolilor transmisibile”

În acest sens am stabilit o strategie concretă pentru dezvoltarea Programului National de Vaccinare și acces la vaccinuri la prețuri compensate și controlul infecțiilor asociate asistenței medicale.

Din păcate, acum PNL încearcă să mascheze dezastrul sanitar și economic în care a adus țara prin deturnarea atenției către Fata Morgana vaccinului salvator.

POSIBILA VACCINARE – când va fi, dar în niciun caz mai devreme de prima parte a anului viitor – NU SUPLINESTE ORGANIZAREA ȘI FUNCȚIONAREA EFICIENTĂ A SISTEMULUI DE SĂNĂTATE.

PNL degeaba bate toba cu pregătiri și liste de vaccinare, ca și cum vaccinul există, e disponibil și e gata de administrare populației. Ei vor să nu răspundă de ce nu testează acum, de ce nu au întărit ATI-urile din martie până acum, ci să vorbească despre un vaccin care deocamdată nu există.

NICIUN vaccin NU a fost încă autorizat și NU exista informații oficiale privind siguranța si eficacitatea vaccinurilor-candidat. Sunt inconștienți! Pentru interesele lor electorale, pun în pericol viața oamenilor!

Maniera populistă și iresponsabilă în care Iohannis-Orban au declanșat propaganda vaccinului anti COVID riscă să torpileze și să compromită încrederea populației în vaccinuri și combaterea pandemiei în Romania.

Rep.: Conform programului de guvernare lansat de PSD pentru alegerile generale, salariul minim ar urma să ajungă până în 2024 la aproximativ 2.050 de lei NET și salariul mediu la 4.100 de LEI. Cât de posibil va fi acest lucru având în vedere că economia României la acest moment trece printr-o perioadă dificilă, iar criza aceasta, conform specialiștilor o vom resimți până la jumătatea anului viitor?

Prioritatea PSD la guvernare pentru următorii patru ani este păstrarea locurilor de muncă și creșterea sigură a veniturilor românilor

Costel LUPAȘCU: PSD le garantează botoșănenilor și tuturor românilor siguranța locurilor de muncă prin Programul „Muncă și Demnitate Socială”, în timp ce PNL a generat peste 800.000 de șomer.

Prioritatea PSD la guvernare pentru următorii patru ani este păstrarea locurilor de muncă și creșterea sigură a veniturilor românilor, așa cum a fost de fiecare dată când am fost la guvernare.

Guvernul Orban a blocat toate programele inițiate de PSD între 2017 și 2019 pentru tineri și pentru persoanele defavorizate.

1 milion de noi contracte de muncă este angajamentul PSD pentru toți românii, care va fi realizat prin mai multe tipuri de măsuri directe:

  • sprijin financiar pentru companiile care angajează și păstrează angajații cel puțin un an;
  • acordarea de vouchere pentru pregătire și reconversie profesională pentru noi locuri de muncă;
  • stimuli financiari de inserție pentru angajarea șomerilor;
  • prime de ocupare și de instruire și calificare;
  • granturi pentru înființarea de întreprinderi sociale, finanțare pentru incubatoare de afaceri inclusiv start-up-uri pentru studenți și parcuri industriale în fiecare județ
Citeste si   VIDEO "Premierul AUR", Călin Georgescu, mesaj controversat. "E ca și cum ai încălța un șarpe"

LUPAȘCU: „Ținta PSD este reangajarea șomerilor, victime ale guvernării PNL și crearea a peste 500.000 de noi locuri de muncă, bine plătite”

În timp ce PNL şi USR nu propun nimic, PSD vine în faţa românilor cu soluţii concrete, cu măsuri ţintite, corecte, simple, pentru tinerii care nu-şi mai găsesc o slujbă după ce au fost concediaţi, pentru persoanele peste 55 de ani ori pentru cele din grupurile dezavantajate, precum şi cu un program privind stimularea natalității care poate rezolva problema demografică din România.

PSD vrea să reducă impozitarea muncii pentru a determina creșterea salariilor pentru mai mult de 4,5 milioane de angajați, respectiv pentru toți care au salarii mai mici de 6.000 de lei/lună, adică pentru 85% dintre salariații din România.

Deducerile din impozitul pe venit cresc progresiv în funcție de nivelul salariului și numărul copiilor, astfel încât pentru salariile de până în 6.000 de lei impozitul pe venit va fi zero ori va fi consistent diminuat.

 

Rep.: Programul de guvernare al PSD mai prevede o schemă de ajutor de stat pentru crearea de locuri de muncă. Firmele ar urma să primească un ajutor până la 100.000€ pentru susținerea afacerii, cu garanție pentru 50% din credit. 50% din ajutorul nerambursabil este pentru salariile noilor angajați. Un proiect măreț pe care orice cetățean îl așteaptă în momentul de față. Cât de posibil va fi acest lucru?

Costel LUPAȘCU: PSD vine cu soluții concrete, care pot fi aplicate din prima zi de guvernare pentru salvarea antreprenorilor locali și a IMM-urilor românești.

PSD are soluții clare pentru creșterea veniturilor populației, realizarea de investiții prin dezvoltare regională, reducerea impozitării muncii și susținerea companiilor românești pentru menținerea și crearea de noi locuri de muncă.

În programul economic și de fiscalitate pe care l-am realizat la nivel național avem ca principale priorități: relansarea producției românești de echipamente medicale, alimente, IT, piese auto, utilaje agricole, acordarea de finanțare de la bugetul de stat și din fonduri europene pentru incubatoare de afaceri, start-up-uri pentru studenți, parcuri industriale în fiecare județ și alocarea de sprijin financiar pentru companiile care angajează și păstrează angajații cel puțin un an.

Obiectivul nostru este să reducem numărul celor aflați în zona de sărăcie și să aducem o mare parte dintre aceștia în ceea ce se numește clasa de mijloc și să fim partenerul antreprenorilor de pe plan local.

PSD are cele mai bune soluții pentru susținerea locurilor de muncă și antreprenorilor români!

De fiecare dată când PSD a fost la guvernare, România a avut creștere economică iar românii și companiile românești au dus-o mai bine.

Industria ospitalității și turismului a fost pur și simplu ciuruită de Guvernarea Iohannis-Orban. Nicio afacere din domeniul hotelier, turism, restaurante nu a scăpat de tăvălugul falimentului instaurat de cuplul Iohannis-Orban și compania.

Antreprenorii români, degeaba au strigat că sunt puși la pământ de Guvernul PNL pentru că de fapt nimeni nu i-a ascultat și nu i-a băgat în seamă.

Tot planul liberal de relansare economică a fost o poveste de adormit copiii, fără niciun fel de rezultat real pentru angajații sau angajatorii români.

LUPAȘCU: „PNL a pus lacătul pe domeniul turismului și al ospitalității din România”

PNL în loc să sprijine firmele românești care asigură locurile de muncă românilor, au angajat împrumuturi gigantice, la cele mai mari dobânzi din Europa, care au umflat buzunarele băncilor. Rezultatul este că în criza crâncenă a pandemiei COVID, au dispărut 1,6 milioane de locuri de muncă, dar băncile au făcut un profit record de 4,5 miliarde de lei în 8 luni.

Rep.: Programul de guvernare al PSD mai are ca obiectiv: construirea celor 3 spitale regionale la Iași, Cluj și Craiova și 10 unități sanitare noi și extinderi prin programele europene de finanțare, reabilitarea și modernizarea a 25 spitale județene și 110 spitale orășenești și construirea a 1.450 centre medicale în mediul rural. Obiecte mărețe pentru unul dintre cele mai afectate segmente de pandemia de Coronavirus. Doresc să vă întreb, poate PSD să realizeze în patru ani aceste lucruri?

Costel LUPAȘCU: PSD, tot ce a propus în Programul de guvernare va face, așa cum a dovedit și în guvernarea anterioară. Din păcate am fost blocați de președintele României domnul Iohannis, ca și acum cu retrimiterea legilor în Parlament, atacarea la Curtea Constituțională și tragerea de timp pentru a nu se discuta în spațiul public de realizările și măsurile PSD.

Vă reamintesc că PSD a redeschis spitalele închise de PDL actualul PNL, Spitalul Darabani din Botoșani și alte zeci din țară, PSD a crescut între 100% și 200% salariile cadrelor medicale, PSD a început programele pentru dotarea spitalelor cu aparate RMN și CT, cu ecografe, vedeți la Spitalul Județean Botoșani. PSD a început programul de amenajare a dispensarelor medicale.

Da, PSD se va ține de cuvânt și va face tot ce trebuie pentru a face din sănătate prioritate națională.

Ați omis să spuneți că în programul de guvernare am prevăzut o creștere anuală și permanentă a bugetului dedicat sănătății.

Rep.: Cum prevedeți că vor fi următoarele șase luni în România?

Costel LUPAȘCU: Guvernul lui Iohannis a făcut prăpăd nu doar în Sănătate, ci și în Economie!”

Costel LUPAȘCU: Două tablouri complet diferite. Dacă va rămâne PNL cu USR PLUS la guvernare vom vedea modelul din ultimele săptămâni cu o explozie a cazurilor COVID, secțiile ATI supra-aglomerate, cu pacienți care mor pe holuri că nu mai au loc în saloane la ventilatoare, cu spitale copleșite de numărul mare de bolnavi COVID și de deciziile absurde ale Guvernului, rupte de realitate și imposibil de respectat, cu antreprenori care au lacătele pe uși, cu agricultura la pământ.

Guvernul lui Iohannis a făcut prăpăd nu doar în Sănătate, ci și în Economie! Din păcate criza economică declanșată de guvernul dreptei Unite este resimțită direct de români. Prețurile la alimente au explodat, guvernul PNL se împrumută într-un ritm nebunesc și e incapabil să repornească economia. detalii Fapt dovedit de veniturile bugetare din ce in ce mai mici.

Al doilea tablou va fi cel în care PSD va ajunge la guvernare și se vor relua toate programele de sprijin pentru antreprenorii locali, ca să susțină locurile de muncă, vom redeschide școlile, piețele, vom crește accesul la sănătate pentru toți pacienții și COVID și cu alte afecțiuni, vom dubla alocațiile, vom crește pensiile conform legii, vom majora salariile profesorilor conform legislației în vigoare, vom proteja personalul medical și vom da drumul la testarea în masă.

Așadar, totul depinde de votul românilor de pe 6 decembrie.

Rep.: Aveți un mesaj pentru botoșăneni care vor citi acest material?

Costel LUPAȘCU: Am inclus în Programul PSD de guvernare prioritățile județului nostru, precum refacerea drumurilor naționale, Botoșani – Târgu Frumos și Botoșani – Ștefănești.

Liberalii s-au bătut cu pumnii în piept că au semnat ce a lăsat PSD la cheie, dar așa cum se vede nu au făcut nimic, doar vorbe și promisiuni electorale.

PSD, înainte să plece de la guvernare, a realizat toate procedurile pentru refacerea drumului Botoșani-Târgu Frumos și Botoșani-Ștefănești și tot PSD le va finaliza, la fel cum a făcut cu drumul Botoșani – Suceava.

Am prevăzut în programul național al PSD fonduri europene și de la buget pentru reabilitarea și dotarea școlilor, unităților sanitare, realizarea de incubatoare de afaceri și asfaltarea drumurilor din județul nostru.

Putem realiza toate aceste lucruri cu o echipă puternică formată din parlamentarii PSD și aleșii locali social-democrați pe care i-ați votat la alegerile locale din acest an. Am propus pe lista noastră de candidați oameni competenți, cinstiți, fără probleme penale, medici, profesori, experți în fonduri europene, în administrație publică și în domeniul muncii și în agricultură.

Guvernanții liberali au încercat să vă sperie, să nu veniți la vot. Au pus data alegerilor în plină pandemie, pentru a vă descuraja să veniți să votați schimbarea. Dar am văzut cu toții că această guvernare PNL-Iohannis-USR-PLUS e mai periculoasă decât noul coronavirus! Nu vă amenință doar sănătatea, ci și locurile de muncă, veniturile familiei și nivelul de trai.

Costel LUPAȘCU: „Veniți la vot să votați schimbarea!”

Este deci mai riscant să stai acasă, decât să mergi la vot! Sănătatea ta, locul tău de muncă, salariul sau pensia ta, educația copiilor sau a nepoților depind de votul tău! Veniți deci la vot, să vă apărați sănătatea și bunăstarea familiilor voastre!

Veniți pe 6 decembrie să votați PSD, singurul partid care oferă siguranța pentru un trai mai bun! Poziția 5 pe buletinul de vot.


SHARE

LĂSAȚI UN MESAJ