SHARE

Astăzi, în cadrul rubricii ”Interviul Săptămânii”, discutăm despre evaluarea impactului COVID-19 asupra mediului economic în județul Botoșani cu Valeriu IFTIME, președintele Camerei de Comerț și Industrie Botoșani.

Extinderea epidemiei de coronavirus provoacă tulburări pe piețele financiare, fiind așteptate efecte importante asupra economiei mondiale ca urmare a măsurilor luate pentru a gestiona criza medicală.

Pentru români efectele unei crize pe plan economic se pot resimți cel mai ușor printr-o depreciere a monedei naționale în raport cu euro, evoluție care se resimte, imediat, în ratele creditelor bancare, în facturi mai mari la telefonie sau utilități, cât și în puterea de cumpărare pentru bunuri precum cele din domeniul imobiliar (apartamente, chirii, etc.) sau autoturisme.

Rep: În calitatea dumneavoastră de Președinte al Camerei de Comerț Botoșani cum evaluați, situația economică a județului după aproape trei luni de la instalarea stării de urgență?

”IMM invest este greu de aplicat, din motive care țin mai mult  de faptul că statul nu poate garanta chiar orice”

Valeriu IFTIME: Lucrurile sunt relativ confuze acum, pentru că sunt foarte mulți agenți economici, mulți în domeniul horeca, unii care sunt într-o mare disperare, față de care noi nu am avut nici o putere de a-i ajuta. Aici intrervine statul, pentru șomajul tehnic. Dar dacă lucrurile nu au curaj să se reia, cred că întrăm într-o zonă foarte periculoasă pe domeniul acesta.

La nivel de companii mici am insistat și noi pe acel IMM Invest, am făcut tot felul de corecții prin Camera de Comerț a României pentru că IMM invest este greu de aplicat, din motive care țin mai mult  de faptul că statul nu poate garanta chiar orice. Și atunci ne-au dat pe mâna băncilor, bănci care fac o analiză mai la sânge decât oricine. Și aici lucrurile sunt neclare și destul de periculoase pentru că acum o săptămâna erau doar 2-3 companii care mai aveau speranțe că vor fi finanțate prin IMM Invest.

Avem, în schimb, o problemă cu companiile mari, am avut o discuție mai lungă cu mai mulți antreprenori din Botoșani, care așteptau un fel de ajutor. E clar că dacă nu i-au ajutat IMM Invest pe cei mici, unde lucrurile păreau mai simple, pentru companiile mai mare va fi mult mai complicat. Am vorbit chiar cu domnul Soptică de la PNL pe subiectul acesta și propunem (la Ministerul Finanțelor și la Ministerul Dezvoltării) pentru agenții mari, acordarea de avansuri pe contractele pe care le au cu statul și care sunt finanțate și legale. Acestea din păcate nu se mai acordă în ultimii ani în România.

A da un capital de lucru reprezintă o gură de oxigen extraordinară pentru marile companii. Este o firmă în oraș care are un contrat de 10 mil. Euro, băncile nu dau avansuri, avans de contract legal nu se poate da, și atunci lucrurile sunt disperate.

Citeste si   Film documentar "LIDERUL" realizat de CSM Botosani

În momentul acesta, este clar că spectrul este foarte cunfuz și, în opinia mea, acum mergem într-o direcție proastă. Chiar dacă, la nivel de guvern, s-au făcut niște eforturi, s-a discutat mult, în eficientă, măsurile nu au intrat, iar fără nici o măsură nu se poate lucra. 

Rep: Cum s-au adaptat firmele botoșănene?

” Nu au existat oameni care să se îmbolnăvească la muncă”

V.I: E clar că sunt afaceri închise, care nu pot lucra, și atunci oamenii sunt disperați. Aici vorbesc de hoteluri și restaurante, care pur și simplu nu au nici o soluție. Ceilalți au funcționat o perioadă, dar abia acum lucrurile devin complicate, pentru că, dacă în această perioada nu s-au plătit impozite către stat, au datorii la buget și din urmă. Lucrurile sunt grele. Eu cred că, nu știu dacă putem vorbi de o adaptare, dar vorbim de o lipsa de echilibru, încât aproape nimeni știe ce să spună.

Repet, cei care au avut afacerile închise sunt disperați, iar pentru cei care au rămas deschiși, cu măsurile de rigoare, nu este atât de mare costul măsurilor de protecție. Dar, e greu să convingi oamenii să respecte aceste măsuri.

Va spun că nu am văzut o companie care avea vreun om pe șantier care sa fie infectat cu COVID-19. Nu au existat oameni care să se îmbolnăvească la muncă, chiar dacă nu se spălau des pe mâini. Nimeni nu a avut probleme cu personalul. În aceste condiții, e clar că uneori îți spui că parcă ești prea restrictiv, iar apoi nu mai poți reveni. Noi așteptăm un ajutor de la stat. Eu văd statul cu voință, dar neputință. Nevoia de capital de care au nevoie companiile mari și medii este mult prea mare pentru ce ar putea să ofere statul. Adaptarea este un echilibru șubred.

Rep: Cum apreciați reacția mediului administrativ local în raport cu mediul privat în contextul pandemiei?

V.I: Se pare că statul nu a fost stresat în perioada aceasta aproape deloc, dacă mă gândesc la salari si la faptul că nici o instituție de stat nu s-a închis. În starea aceasta de inerție, o să constatăm că impozitul se pretează din ce în ce mai greu. Vom constata că datoriile la bancă cresc și nu le mai putem rambursa. E clar că măsurile au fost diferite. Companiile de la stat au funcționat și salariile s-au luat. La privat, puține companii sunt cele care au păstrat toți angajații și i-au și plătit. Din păcate, este o măsură cu două niveluri.

Rep: Considerați că Guvernul s-a implicat îndeajuns?

V.I: La nivel de voință, da, au fost acțiuni. La nivel de eficientă nu se văd rezultate. Nu știu dacă e doar vina guvernului sau și a sistemului nostru, a tuturor oamenilor de afaceri. Statul spune că ne da ajutoare, da, ne-a dat șomajul tehnic, dar ei nu pot da pomană companiilor care cer ajutor de la stat. Eu cred că, din punct de vedere economic, lucrurile se vor măsura mai târziu.

Am înțeles că, vor apărea noi măsuri de ajutor de la IMM Invest pentru companiile medii și mari. Și eu am trimis o serie de propuneri, o să vedem care sunt acestea și dacă rezultatul apare sau nu. Din punct de vedere al îmbolnăvirilor suntem bine.

Citeste si   Film documentar "LIDERUL" realizat de CSM Botosani

Din punct de vedere economic, trebuie să măsurăm căderea PIB-ului, căderea balanței comerciale, nivelul de import și export care au fost blocate în perioada această. Cred că abia la nivelul lunii august vom afla dacă dăm drumul la economie.

Rep: Ieri Comisia Europeană a publicat suma de bani pe care România o va primi pentru proiecte, în 2021-2027, 33 miliarde Euro, doar bulgarii primind mai puțin. Dacă dăm la o parte contribuția anuală a României la UE de circa 1,5 miliarde euro, rămân circa 23 miliarde euro. Există perspective de revenire a economiei românești?

” Banii europeni sunt o sursă importantă de creștere economică pentru România”

V.I: Banii europeni sunt o sursă importantă de creștere economică pentru România. Din păcate, aceștia sunt bani pentru viitor. Noi ne gândim în contextul actual că avem pierderi teribile. Va dau un exemplu: pentru apă și canalizare, România a avut în 2015-2022 aproximativ 3 mld. de euro și nu știu dacă s-au încasat 10% din aceștia. În perioada asta, nu s-a lucrat la nici o licitație nouă, pentru că s-au mișcat foarte greu.

Eu cred în banii europeni, sunt o sursă pentru noi. Este foarte important ca în perioada următoare să mai rămână companii românești care să aibă potențial și putere de demara lucrări.

”Banii ne pot ajuta să ne modernizăm, pot creea un profit interesant pentru companii și salarii bune pentru oameni”

Este o mare problema în România, marii jucători nu mai au puterea de a merge la licitații din cauză că sunt decapitalizate, din cauza faptului că forța de muncă devine o problemă din ce în ce mai complicată. Banii ne pot ajuta să ne modernizăm, pot creea un porfit interesant pentru companii și salarii bune pentru oameni. Dar pentru asta, e nevoie de un executiv mai atent că niciodată pe absorbția de fonduri europene.

Rep: Cum comentați scenariul potrivit căruia ne așteaptă o criză economică care este posibil sa își producă efectele pe perioada următorilor doi sau chiar trei ani?

”Nu cred că vreo pandemie ne va mai prinde atât de nepregătiți”

V.I: Organizarea mondială a activităților s-ar putea să creeze o criză. S-ar putea să fie și o criză a mobilității oamenilor. Toată partea de transporturi se va reformula, vor fi mulți bani în zona medicală, în zona protecției populației. S-ar putea ca obiectivele să se schimbe iar aceasta să creeze o criză.

Până ne reorganizăm și ne repoziționăm, trebuie să vedem exact care sunt direcțiile esențiale. Nu cred că vreo pandemie ne va mai prinde atât de nepregătiți. În domeniul protecției, vor fi acordați mult mai mulți bani. Cred că rămâne un domeniu important și partea de protecție a mediului, în care e o lupta mondială vizavi de poluare și alte subiecte care sigur vor apărea. În online putem lucra, spațiile de birouri s-au reorganizat și avem acum o cu totul altă concepție. Este o discuție și  vizavi de ventilația marilor clădiri, care s-ar putea să aibă o problemă cu filtrele de aer. Ne adaptăm pentru următorii doi ani.

Citeste si   Marius BUDAI (PSD): "Guvernarea PNL bazată pe MINCIUNA, MANIPULARE și NEPASARE"

Rep: Firmele angrenate în domeniul agricol sunt mari contribuitori la economia botoșăneană! Cum se prezintă situația acestor firme în contextul secetei care a afectat Botoșaniul în prima parte a acestui an?

V.I: Faptul că nu avem irigații, ne duce cu gândul la anul 1700, în care suntem la mila Domnului. Ceea ce știu foarte clar, din surse verificate, este că există o lipsă a apei în sol majoră. Problema irigațiilor trebuie pusă în plan foarte serios în viitor. În momentul acesta nu sunt foarte multe culturi compromise, așa cum sunt în sudul țării. Nu este încă o tragedie care să fie evidentă. Faptul că acum plouă și urmează o perioada cu ploi, s-ar putea să fie o salvare pentru mulți agricultori.

Rep: Am lăsat pentru finalul discuției subiectul clubului de fotbal FC Botoșani! Sportul reprezintă unul dintre aspectele importante pentru orice comunitate, indiferent de mărimea acesteia. Dar, totodată, sportul depinde de evoluțiile economiei. Luând în calcul și restricțiile impuse în ultimele două luni, care este situația actuală a clubului FC Botoșani?

”Pentru noi contează foarte mult drepturile TV și vânzarea de fotbaliști”

V.I: Va fi un efect care se va prelungi până la final de an, probabil. Competiția începe. Clubul are activitate și nu pot să spun că am pierdut foarte mulți bani. Dacă va continua Campionatul din România, FC Botoșani va rezista fără probleme majore financiare. Este evident, în schimb, că media economică propune niște fonduri în fotbal.

De asemnea, partea de sponsorizare și publicitate este la 6% din bugetul nostru, care nu e atât de periculoasă sau evidentă. Pentru noi contează foarte mult drepturile TV și vânzarea de fotbaliști. Dacă aceste două ecuații funcționează, putem spune că nu vom avea probleme. Este foarte important să înceapă campionatul și atunci FC Botoșani va rămâne un club echilibrat. Sper să putem produce și spectacol pentru oameni. 

Rep: Aveți un mesaj pentru cei care vor urmări acest material?

V.I.: Mesjaul meu este că trebuie să avem încredere că vom găsi soluții să ieșim din orice dificultate va mai fi. Am depășit ce era mai greu, cred că măsurile care se vor lua, se vor lega si de alegerile de anul acesta. Lucrurile sunt la mâna noastră, avem puterea, doar să știm să o folosim. 


SHARE

LĂSAȚI UN MESAJ