SHARE

Activitatea din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (ISU) se bazează pe aplicarea unor protocoale avizate de către Secretarul de Stat, Raed Arafat, care îi coordonează pe paramedici în activitatea acestora. Conform asistentului coordonator SMURD la ISU Botoșani, Dinu Bârsan, ceea ce pot paramedicii îmbunătăți la activitatea lor este pregătirea profesională, conștiinciozitatea și totodată pot începe demersurile pentru a primi mai multe echipamente și materiale. Scopul final este de a oferi servicii cât mai de calitate cetățenilor.

Cazurile la care ajung să fie implicați paramedicii se bazează pe punerea în pericol a vieții oamenilor din cauza unor probleme medicale sau traume cum ar fi căderea de la înălțime sau înecul. Situațiile acestea nu sunt izolate, ci de cele mai multe ori sunt însoțite de complicații: un incendiu însoțit de arsuri ale victimelor, accident rutier cu victime în care nu pot ajunge echipajele de ambulanță.

Reporterii ziarului ”Bună Dimineața Botoșani” au discutat cu Titi Dumitrașcu, un paramedic pasionat de profesia pentru care s-a dedicat încă din tinerețe, despre ce presupune această profesie, riscurile dar și bucuriile de care ai parte atunci când ești paramedic.

Rep.: Ce înseamnă să fii paramedic?

Titi Dumitrașcu: „Meseria aceasta este una nobilă, plină de satisfacții, în care este nevoie de o bună pregătire fizică, psihică și profesională”

Titi Dumitrașcu: Pentru a fi paramedic trebuie să ai o foarte bună pregătire de specialitate, însă la bază suntem toți pompieri, subofițeri în cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Modulele de pregătire se realizează în cadrul ISU Iași, partea teoretică, și UPU “Sfântul Spiridon” Iași, partea practică, sub coordonarea medicilor și mai ales a prof. Dr. Diana Cimpoeșu. Sunt multe lucruri de avut în vedere în cadrul pregătirii ce constau în acordarea primului ajutor în cazul arsurilor, traumatismelor, înecurilor, dar și a stopului cardio-respirator în care avem competențele de acces intravenos cu linie de perfuzare. Meseria aceasta este una nobilă, plină de satisfacții, în care este nevoie de o bună pregătire fizică, psihică și profesională.

Rep.: Care este momentul care v-a marcat sau v-a impresionat cel mai tare în cariera de paramedic?

Citeste si   TÂNĂR din DARABANI tras pe dreapta de POLIȚIȘTI! Acesta conducea BEAT și FĂRĂ PERMIS

Titi Dumitrașcu: „Momentele care ne marchează cel mai puternic sunt tragediile în care sunt implicați copiii”

T.D.: Momentele care ne marchează cel mai puternic sunt tragediile în care sunt implicați copiii. Facem tot ce este omenesc pentru a salva acea viață gândindu-ne că și noi avem acasă copii care ne așteaptă, iar cel mai dificil este să dăm vestea cruntă părinților. Momentele acestea ne marchează constant deoarece tot timpul apar noi provocări la care trebuie să facem față și să respectăm protocoalele. Ștergem lacrimile din ochi și mergem la următoarea solicitare unde persoana respectivă are nevoie și de consiliere psihologică, deci moralul nostru trebuie să fie ridicat. Un moment special a fost nașterea unui copil, care este un moment unic în viața oricărui paramedic.

Citeste si   „Unire-n cuget și-n simțiri”, concert online pus în scenă de „Rapsozii Botoșanilor”

Rep.: Cum arată o zi obișnuită din activitatea unui paramedic?

Titi Dumitrașcu: „Noi nu avem un program standard și prestabilit, ci ne adaptăm în funcție de solicitările care apar în fiecare zi”

T.D.: Ziua începe cu verificarea materialelor și accesoriilor din cadrul ambulanței (targă, gulere) și a mijloacelor de protecție individuală (cască, mănuși, viziere). Aparatura trebuie să fie complet funcțională, ea făcând de cele mai multe ori diferența dintre viață și moarte. După verificarea ambulanței trecem la studiul individual deoarece tot timpul apar noi protocoale și ordine pe care noi, paramedicii, suntem obligați să le cunoaștem. Noi nu avem un program standard și prestabilit, ci ne adaptăm în funcție de solicitările care apar în fiecare zi. De exemplu, plecăm într-o intervenție la ora 10:00 și ne putem întoarcem la ora 15:00 în funcție de complexitatea cazului. Bucuria sufletească este când ducem la bun sfârșit misiunea și ne întoarcem la cei dragi.


SHARE

LĂSAȚI UN MESAJ