SHARE

Camerele de Comerț din România, alături de Enovise Present, derulează un studiu de piață, la scară națională, prin care se dorește evaluarea impactul economic pe care criza generată de COVID-19 l-a avut asupra companiilor prezente pe piața românească.

În același timp, studiul va oferi o imagine de ansamblu asupra modului în care companiile au reacționat până în prezent la criză și cum intenționează să acționeze în perioada următoare pentru a supraviețui sau a crește.

De departe, cel mai afectat segment este cel HoReCa. Noile restricții care tot apar peste noapte dau și mai mult peste cap activitatea restaurantelor, cafenelelor și a hotelurilor.

Reporterii Ziarului ”Bună Dimineața Botoșani” au discutat cu Președintele Camerei de Comerț și Industrie Botoșani, Valeriu IFTIME, despre modul în care industria din Botoșani rezistă până acum la criza economică provocată de epidemia de coronavirus.

Valeriu IFTIME: „Industria HoReCa nu produce bani anul ăsta și într-un fel sau altul trebuie ajutată”

„Orice care nu ține de normalitate afectează în mod direct partea asta economică de HoReCa. Ei sunt într-o mare pierdere de viteză pentru că tot ce s-a întâmplat anul acesta, perioada de închidere totală apoi redeschiderea parțială, i-a anesteziat pe mulți. Orice lucru încercat acum este un pic mai bine dar insuficient încât să credem că industria asta a restaurantelor va funcționa anul acesta.

Mulți sunt în dificultate majoră. Mari restaurante pe care le știu eu sunt susținute din banii patronilor sau din alte fonduri. În niciun caz, industria asta nu produce bani anul ăsta și într-un fel sau altul trebuie ajutată.

Într-o situație ca cea de astăzi foarte mulți vor avea probleme grele de a se menține pe linia de plutire și dacă patronii lor nu vor avea suficiente resurse să întrețină, este foarte probabil ca multe să se închidă”, declară președintele Camerei de Comerț și Industrie Botoșani, Valeriu IFTIME.

De asemenea, acesta mai declară faptul că pentru a putea face față măcar parțial crizei economice iminentă, trebuie să atragem foarte mulți bani europeni.

Valeriu IFTIME: „Dacă suntem destul de isteți sau de bine pregătiți să absorbim bani europeni, vom putea avea câteva puncte de rezistență în economie care vor face bani”

„E foarte complicat. Noi vedem industria HoReCa că este cea mai afectată, dar sunt foarte multe alte industrii afectate. Am avut discuții aici la Botoșani cu cei din industria textilă, e foarte greu pentru că nu mai au comenzi pentru anii viitori. Sunt multe companii care au probleme.

Nu cred că autoritățile pot face mai mult decât să, va fi în opinia mea, o reașezare a economiei. Vor rezista companiile care beneficiază de bani europeni, care sunt fonduri reale pentru că bănuiesc că fondurile naționale, adică fondurile de stat ale Guvernului vor fi din ce în ce mai puține. Banii mulți vor fi bani europeni.

Dacă suntem destul de isteți sau de bine pregătiți să absorbim bani europeni, vom putea avea câteva puncte de rezistență în economie care vor face bani și pe lângă ele și altele.

Valeriu IFTIME: „Nu putem trăi fără restaurante”

„Nu putem trăi fără restaurante să știți. Se vor deschide altele, vor fi acestea resuscitate, dar e clar, ne așteaptă o criză economică pentru care în momentul ăsta eu nu văd soluții pentru că nu am toate datele la îndemână să fac analiză. Fără îndoială că nu ne așteaptă o vreme bună, mai ales în campania asta electorală în care nimeni nu este pe deplin conectat la <<hai să ne salvăm>>, ci toți sunt conectați la <<hai să câștigăm>>. După ce vom câștiga vom da vina pe vremuri, pe cei care au fost înainte sau pe opoziție.

Nu văd nicio minte limpede azi în România, deși culmea, Guvernul actual așa cum este el a încercat câteva măsuri, povestea este că foarte multe dintre ele nu au ajuns să fie eficiente sau efective, de la tot felul de tipuri de ajutoare și proiecte pe care le-a scos Guvernul.

Este foarte interesant în schimb, și trebuie să avem mintea foarte bine pusă la punct, pentru că sunt foarte mulți bani europeni. Vorbim de fondurile de până acum și de cele 80 de miliarde pe care Uniunea Europeană le scoate acum cu aplicabilitate imediată, din care 30 de miliarde sunt nerambursabile”, încheie președintele Camerei de Comerț și Industrie Botoșani, Valeriu IFTIME.


SHARE
Citeste si   Accident hilar la Gura Humorului: șoferul vinovat era treaz, șoferul nevinovat era băut

LEAVE A REPLY