SHARE

Dr. Carmen Zaboloteanu: ”În general, PĂRINȚII nu știu despre faptul că există un MEDIC special dedicat nou-născuților”

Pentru a înțelege importanța acordării asistenței medicale după naștere, Dr. Carmen Zaboloteanu, Șeful Secției de Neonatologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Mavromati, a oferit o serie de informații de interes pentru proaspeții părinți.

Rep: Ce ar trebui să știe părinții despre neonatologie? În ce situații e recomandat un consult al medicului specialist neonatolog?

Dr. Carmen Zaboloteanu: Neonatologia este ramu­ră a medicinei care se ocu­pă de nou-născut până la 28 de zile de viață. Neona­tologia a cunoscut o mare amploare în ultimii ani, având o dezvoltare rapidă atât la nivel mondial cât și în România.

Nașterea neonatologiei propriu-zise este legată de o întâmplare neferici­tă: nașterea prematură la Casa Albă în 1963 a ce­lui de-al treilea copil al familiei Kennedy, acesta s-a născut prematur la 35 saptamani și a trăit doar 39 ore iar moartea lui a atras atenția asupra unei categorii vulnerabile. Se spune că dacă s-ar fi năs­cut azi, oriunde în lume, acel bebeluș ar fi trait.

Citeste si   Film documentar "LIDERUL" realizat de CSM Botosani

 

În general, părinții nu știu (sau foarte puțini știu) despre faptul că există un medic special dedicat nou-născuților care îi consultă din primul minut de viață, le numără degetelele și le urmărește prima respirație pentru a se asigura că totul este în regula.

”Dacă părinții ajung să solicite un consult la me­dicul specialist de neo­natologie însemnă că se așteaptă ca nașterea să fie cu probleme”

Rep: Care credeți că sunt principalele probleme de sănătate cu care se confruntă nou-născuții?

C.Z: Patologia legată de nou-născut este varia­tă. Pot fi probleme legate de naștere; oricât de bine monitorizată ar fi sarci­na sau neurmărită de­loc, 10% din nou-născuți ajung să aibă nevoie de reanimare la naștere.

Citeste si   Marius BUDAI (PSD): "Guvernarea PNL bazată pe MINCIUNA, MANIPULARE și NEPASARE"

Urmează apoi proble­me respiratorii, venind dintr-un mediu intrau­terin în care plămânii nu sunt folosiți deloc, tran­ziția de câteva secunde din burtica unde oxige­nul este asigurat prin cordonul ombilical la un plămân care să asigure oxigenarea întregului or­ganism poate fi dificilă. Demnă de menționat este patologia malforma­tivă observată la naștere: malformațiile cardiace, digestive și neurologice.

Și apoi urmează pato­logia legată de prematu­ritate, care deschide un capitol nou de complicații ale nou-născutului.

Rep: Care ar fi câteva sfaturi pentru sănătatea nou-născutului? Dar cele mai mari riscuri?

C.Z: Este important pentru fiecare viitor pă­rinte să își monitorizeze sarcina. De multe ori, lu­area deciziilor la nou-năs­cuți implică o rapiditate de stabilire diagnosticului, pentru că starea nou-năs­cutului impune un trata­ment rapid. La o sarcină bine monitorizată, părin­ții îi oferă nou-născutului darul timpului.

Cele mai mari riscuri le întâlnim în nașterea prematură. Lista compli­cațiilor este atât de lungă la un copil prematur, în­cât niciun efort nu este prea puțin pentru a opri declanșarea nașterii pre­mature.

Rep: Care este patologia cel mai des întâlnită, din acest domeniu, în România? Dar în Botoșani? Care ar putea fi cauzele?

Citeste si   Marius BUDAI (PSD): "Guvernarea PNL bazată pe MINCIUNA, MANIPULARE și NEPASARE"

C.Z: În jur de 10% din nașteriile din România sunt nașteri premature. Procent regăsit și în Boto­șani – 9.4 % în anul 2019. În Maternitatea Botoșani, cel mai mic copil îngrijit anul acesta a cântărit 900 grame.

”Cauzele prematurității sunt multiple și în ultimul timp, din cauza dezvoltării tehnicilor de fertilizare in vitro, sunt în creștere”

Sarcina multiplă, sarci­na la vârste tinere sau din contra la vârste înaintate, patologii materne de la di­abet zaharat sau hiperten­siune, patologie la nivelul colului uterin, infecțiile materne sunt doar câteva din patologiile care pot de­clanșa nașterea prematură.


SHARE

LĂSAȚI UN MESAJ