SHARE

PSD a depus o moțiune de cenzură semnată de 205 parlamentari, pe care a intitulat-o „Guvernul PNL, de la pandemie la pande-mită generalizată”. Moțiunea de 23 de pagini a fost citită de senatorul Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, joi, 20 august 2020, în Plenul Parlamentului.

Moțiunea în opinia PSD și PNL

În momentul de față nu s-a a stabilit ziua în care această moțiune va fi dezbătută și votată. Parlamentarii PSD se vor reuni astăzi, 21 august 2020, într-o nouă ședință a Comitetului Executiv în care vor decide/vota moțiunea.

PSD reproșează Guvernului PNL că a impus restricții care nu au fost respectate: „Și-au pierdut iremediabil credibilitatea în modul în care au gestionat pandemia. Au spus pe gură că virusul e deosebit de grav, dar s-au purtat ca și cum virusul n-ar fi existat, petrecând fără mască și fără distanțare în clădirea guvernului sau dând petreceri în restaurante cu zeci de invitați și interlopi”.

În textul moțiunii, deputatul PNL de Iași, Ministrul Mediului, Costel Alexe este dat ca exemplu negativ de nerespectare a restricțiilor impuse chiar de guvernul din care face parte: ”O națiune întreagă a văzut bairamul dat de Virgil Guran în luna mai, petrecerea lui Rareș Bogdan cu 100 de invitaţi din restaurantul deschis special la Cluj, șueta politică organizată de ministrul Costel Alexe cu 100 de liberali înghesuiți fără măști în salonul unui alt restaurant de la Iași. ”

Parlamentarii PSD mai reproșează Guvernului că ar fi dat o serie de ”tunuri financiare”, fapt care este revoltător, după cum se arată în textul moțiunii: „Raportul recent al Curții de Conturi privind cheltuielile publice în timpul stării de urgență a scos la iveală tunurile financiare incredibile date de guvernanți sub paravanul pandemiei. Raportul Curții de Conturi, pe care președintele Iohannis și premierul Orban se fac acum că nu-l văd, ca și cum nu ar fi existat niciodată, ne dezvăluie cea mai mare fraudă guvernamentală din ultimii 30 de ani. Este de-a dreptul revoltător!”.

Un alt aspect reproșat de PSD este faptul că Guvernul Orban s-a împrumutat foarte mult: „Guvernarea PNL este o guvernare pe datorie. Prezentul și viitorul țării sunt amanetate pe termen lung, din cauza incompetenței fără margini a acestui Guvern. În numai 9 luni de guvernare, Ministrul Finanțelor Publice a împrumutat peste 105 miliarde lei, de 4 ori mai mult decât guvernarea PSD. Cu o viteză de împrumut de 1.000 euro pe secundă, ponderea datoriei guvernamentale a explodat la 40% din PIB în luna mai 2020”.

În tabăra liberală, tonul comentariilor a fost dat de premierul Ludovic Orban care a declarat că „Moțiunea este o aventură care nu are nicio șansă”.

Parlamentarii din județele Moldovei se bat în declarații

Senatorul Costel Șoptică, președintele PNL Botoșani a declarat, în data de 18 august 2020, că moțiunea este o sfidare și că PSD nu respectă legea: ”Moțiunea de cenzură depusă în afara sesiunii parlamentare este încă o dovadă a faptului că PSD nu dă doi bani pe lege sau pe regulamentele care guvernează activitatea Parlamentului. Este prima dată în 30 de ani când un partid depune moțiune de cenzură în afara sesiunii. Chiar Regulamentul Senatului și cel al Camerei Deputaților spune că se poate depune o singură moțiune de cenzură pe sesiune parlamentară – nu se vorbește nimic despre vacanța parlamentară”.

Parlamentarul liberal s-a adresat direct rivalilor săi politici din Botoșani, Doina Federovici și Marius Budăi: ”Domnule Budăi, doamna Federovici, vreți nu vreți să acceptați, MOȚIUNEA DE CENZURĂ DEPUSĂ DE PSD ESTE UN ACT IRESPONSABIL, o sfidare la adresa românilor și chiar a botoșănenilor harnici care doresc să obțină finanțări guvernamentale și fonduri europene aprobate recent!!”

Această replică vine după conferința de presă a fostului Ministru al Muncii și actual deputat de Botoșani, Marius Budăi, care a declarat în data de 16 august 2020 că moțiunea de cenzură va fi un succes și că un million de români au semnat ca Guvernul Orban să plece acasă: ”Cu siguranţă moţiunea va fi depusă, dar mult mai important decât moţiunea este că va fi însoţită de aproape un milion de semnături ale românilor care îşi doresc ca acest guvern să plece acasă”.

Parlamentarul botoșănean a declarat că PSD va depune, alături de moțiune și un program de guvernare pe termen scurt ”axat pe ultimele patru luni din acest an”.

Citeste si   Se pregătesc noi MĂSURI. Anunț IMPORTANT făcut de premierul Ludovic Orban

Lupta continuă pe teren procedural

Senatorul Lucian Romașcanu a declarat că depunerea moțiunii de cenzură în sesiunea parlamentară extraordinară respect litera și spiritual Constituției României. Evident, tabăra PNL nu este de aceeași părere, tonul fiind dat chiar de Președintele României Klaus Iohannis: ”Moțiunea este neavenită. Pe lângă asta, există dubii în spațiul public cu privire la constituționalitatea acestui demers. Nu s-a depus niciodată în vacanţă parlamentară, într-o sesiune extraordinară, o moţiune de cenzură. Sunt specialişti care susțin că este discutabil, sunt alţii care spun că este fezabil. După părerea mea, aici avem o temă care trebuie clarificată. Vom vedea dacă e neconstituţională sau nu”.

Marți, 18 august 2020, premierul Ludovic Orban a declarat că Guvernul va ataca la Curtea Constituțională a României moțiunea de cenzură. Ulterior, acesta a declarat că joi sau vineri sesizarea către CCR va fi gata: ”Am luat decizia să declanșăm conflictul juridic de natură constituțională între Parlament și Guvern. În ce hal a ajuns PSD să facă ce nu s-a făcut în 30 de ani, să depună moțiune în vacanța parlamentară. Din punctul nostru de vedere acest lucru trebuie clarificat. Litera Constituției duce la o concluzie clară. Moțiunile nu pot fi depuse în vacanță parlamentară”.

Așadar, teza pe care se întemeiază eventuala sesizare a CCR este faptul că moțiunea de cenzură s-ar vota în sesiune extraordinară a Parlamentului, fapt care constituie un precedent. Practic, moțiunea s-ar depune în perioada vacanței parlamentare, fapt ce ar contraveni practicii constituționale în materie.

Citeste si   Noi acțiuni de VERIFICARE cu privire la respectarea măsurilor impuse de STAREA DE ALERTĂ! Au fost aplicate sancțiuni în valoare totală de peste 7.000 de lei

Articolul 113 din Constituția României spune că o moțiune de cenzură se inițiază în timpul sesiunii parlamentare, prin semnarea ei de către un sfert din numărul senatorilor și deputaților.

Dezbaterea moţiunii de cenzură poate avea loc în cel mult trei zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere. Data şi locul şedinţei comune în care vor avea loc prezentarea, dezbaterea şi votul asupra moţiunii se va comunica Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, cu 24 de ore înainte ca aceasta să aibă loc.

În cazul în care moţiunea de cenzură nu va întruni majoritatea necesară pentru a fi adoptată, Guvernul va rămâne în funcţie. Totodată, dacă moţiunea va fi respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu vor mai putea iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi va angaja răspunderea asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

Până în acest moment, se estimează că moțiunea de cenzură va fi dezbătută și votată luni, 24 august 2020.


SHARE

LEAVE A REPLY