SHARE

Numărul de beneficiari ai indemnizaţiei sociale pentru pensionari era, în luna ianuarie 2020, de 10.167 persoane, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP). Cu aceste cifre, judetul Botoșani se situează printre primele locuri dacă este să vorbim de numărul total al beneficiarilor (judeţele Iaşi – 10.805, Dolj – 10.574 şi Botoşani – 10.082).

Acest număr vine în condițiile în care, la nivel național, se numărau 956,566 persoane care beneficiau de acest tip de pensie. În sistemul public se înregistrau 804,442 pensionari, iar 161,124 erau pensionari agricultrori. Cea mai mare valoare a fost înregistrataă în judeţul Cluj – 305 lei.

„Numeroasele schimbări legislative şi procedurale în domeniul pensiilor din cadrul sistemului public au determinat, în multe situaţii, diminuări ale cuantumului la prestaţiile sociale acordate. Noţiunea de stagiu de cotizare, care a înlocuit vechiul termen de vechime în muncă, a suportat la rândul său modificări ce au generat schimbări în situaţia unora dintre solicitanţii drepturilor de asigurări sociale.

Ca urmare, în sistemul public de pensii a apărut la un moment dat situaţia în care pentru anumite categorii de persoane, pensiile calculate erau extrem de mici, considerate pe bună dreptate departe de noţiunea de protecţie social”, declară directorul executiv al CJP Botoșani, Cristina ANTON.

Valoarea medie a pensiei sociale pe care o pot primi cei din sistemul public este de 258 de lei. În ceea ce îi privește pe agricultori, bugetul de stat suportă o pensie medie de 142 de lei. Aici, valoarea ce mai mare a fost înregistrată în Bucureşti (între 187 lei şi 215 lei).

Este vorba de acei pensionari care au pensia mai mica de 704 lei, rezultată din calcul. Aici pot fi și persoane care au, de exemplu, 30 de ani de vechime, tot cu o pensie mai mica de 704 lei. Atât timp cât pensia este rezultatul clar al salariilor pe care le-a avut o persoană, nu se poate interveni mai mult.

Citeste si   Noi acțiuni de VERIFICARE cu privire la respectarea măsurilor impuse de STAREA DE ALERTĂ! Au fost aplicate sancțiuni în valoare totală de peste 7.000 de lei

La nivelul Casei Județene de Pensii Botoșani, la aceasta dată, sunt în plată cu indemnizația socială pentru pensionari 30.505 persoane.


SHARE

LEAVE A REPLY