SHARE

Chiriile rămân URIAȘE în județul BOTOȘANI. Proprietarilor pare să nu le pese!

O garsonieră mobilată foarte modest în județul Botoșani poate fi închiriată chiar și cu 300 de euro. Proprietarii nu țin cont de zona unde este amplasat imobilul, de faptul că utilitățile nu sunt incluse în preț, și nici de faptul că în această perioadă posibilii chiriași dispun de mai puțini bani, și asta pentru că în contextul creat de pandemia cu COVID -19 mulți și-au pierdut locul de muncă.

Unde să mai adăugăm și faptul că, majoritatea apartamentelor nu au centrală proprie? Dintr-un salariu de maximum 1800 de lei, un botoșănean singur, ar trebui să cheltuiască în jur de 1550 de lei, doar pentru a avea un acoperiș deasupra capului. Și spunem singur, pentru că mulți proprietari nu acceptă mai mult de o persoană într-o garsonieră.

Iarna este un chin

Din cauza lipsei unei centrale proprii, cheltuielile pe timp de iarnă, devin imposibil de gestionat de chiriași. Și pentru că mulți tineri nu își permit să își închirieze un apartament, acceptă ideea închirierii unei camere, și să împartă locuința cu alți colegi, sau chiar cu proprietarul.

Citeste si   Două decese de coronavirus în familia Ralucăi Turcan: "Aveau şanse să trăiască, dacă nu contactau acest virus"

Să vă faceți o ideea asupra pretențiilor proprietarilor în ceea ce privește prețul pe care îl cer chiriașilor, la marginea orașului un apartament care nu dispune de condiții moderne ajunge chiar și la 300 de euro pe lună, în timp ce închirierea unei camere, într-un apartament cu mai mulți chiriași ajunge undeva la 200 de euro.

În acest context, reporterii Ziarului Bună Dimineața Botoșani au luat legătura cu câțiva proprietari ai unor apartamente cu prețuri de capitală, iar aceștia au răspuns nonșalant că prețurile li se par mai mult decât normale pentru condițiile oferite.

”Da, apartamentul nu are centrală termică, dar nu vine mult de plată, că doar sunt trei chiriași, se înțeleg ei. Până la urmă, pe gratis nu se poate. Dau mai mult iarna, dar vara nu plătesc deloc căldură, se compensează” a declarat unul dintre proprietari.

Chiriașii nu își recuperează niciodată garanția

”Mă duceau de nas. Mi s-a spus de nenumărate ori că mi se vor înapoia banii dar nu, nu s-a întâmplat asta.  Mai mult, atunci când am încercat să iau legătura cu proprietarii fie nu îmi răspundeau, fie îmi răspundeau și îmi închideau apelul din motive inventate.

A fost și greșeala mea, pentru că niciodată nu le-am propus să semnăm un contract de închiriere. Mulți cred că nici nu aveau apartamentele înregistrate la ANAF, nu declarau în niciun fel veniturile lunare încasate” ne-a declarat o tânără de 25 de ani, chiriaș din județul Botoșani.

Citeste si   Ce se va întâmpla în toate benzinăriile din țară - Ministrul a cerut asta explicit

Buni de plată pentru orice

Ca în orice casă, lucrurile se mai strică, din cauza uzurii. Chiriașii sunt buni de plată pentru orice, chiar dacă nu a fost vina lor.

”Când am venit prima dată în apartament, după prima utilizare a cabinei de duș am constatat că furtunul de la duș era rupt. Era prima dată când îl foloseam, deci era imposibil să-l fi stricat eu. L-am sunat pe proprietar să vină să rezolve problema, iar el mi-a spus că trebuia să am grijă cum îl folosesc, că nu e datoria lui să repare ce am stricat eu”, a declarat un alt chiriaș în vârstă de 32 de ani.

Citeste si   Virgil Musta: "Foarte probabil, numărul cazurilor de COVID-19 va crește. Vom avea neplăcuta surpriză ca în fiecare zi să vedem un nou record"

Am chemat pe cineva sa-l repare, după ce aproape inundasem baia. Lucurile nu se opresc aici, dar curajul chiriașilor piere când vine vorba de a-și cere drapturile

Din dorința de a evita orice fel de discuție în contradictoriu și de a găsi soluții cât mai rapide și eficiente, chiriașii evită să ceară ajutor proprietarilor care nu se arată deloc înțelegători. Mai mult, aceștia par să îi responsabilizeze pe chiriași pentru orice neregulă care există de ani buni în imobil.

La câteva zile distanță, mi-am băgat placa de păr în priză, iar când am scos-o, a ieșit priza cu totul din perete. Nici că l-am mai sunat, oricum trebuia să plătesc și pentru asta.

Sunt multe lucruri incorecte, iar atitudinea nu este una potrivită. Le întâmpini pe toate când ești chiriaș și începi să te înveți cu ele” a mai adăugat tânăra în vârstă de 25 de ani.


SHARE

LĂSAȚI UN MESAJ