SHARE

Pandemia de coronavirus a afectat și sectorul MUZICAL! Artiștii botoșăneni au fost nevoiți să anuleze zeci de concerte

În perioada stării de urgență, dar și acum, artiștii au fost nevoiți să își anuleze concertele și să respecte măsurile de protecție împotriva răspândirii infecției cu COVID -19, la fel ca restul populației. Această decizie atât de necesară în perioada pandemiei, i-a întristat atât pe artiști, dar și pe iubitorii de artă, de muzică de frumos, pe spectatori.

Despre efectele acestei crize, dar și despre impactul pe care sistarea tuturor concertelor, și al lipsei interacțiunii directe dintre artist si iubitorul de muzică l-au avut, vom vorbi cu mai mulți interpreți de folclor din Botoșani, printre care se numără: Dan DOBOȘ, Simona MAZĂRE și Carmen CORNACI, care au răspuns afirmativ inițiativei noastre și au transmis câte un mesaj de încurajare iubitorilor de muzică populară.

„Dacă știam ce va urma, cântam zile întregi oamenilor”

Dan DOBOȘ, una dintre personalitățile remarcante ale folclorului botoșănean, managerul Orchestrei Populare Rapsozii Botoșanilor, mărturisește că îi este dificil, dar încearcă să facă față cum poate acestei perioade deloc ușoare: „În perioada aceasta îmi lipsește foarte mult publicul și încerc să rămân conectat  cu ei prin intermediul radioului, al televiziunilor naționale și regionale, dar și al rețelelor de socializare.

Emoțional, am suferit destul de mult, ca orice artist, pentru că acum trebuia să le cânt oamenilor cu sufletul, nu să stăm în izolare. Majoritatea evenimentelor au fost amânate pentru anii următori, iar pentru cei care au speranțe ca evenimentele lor să aibă loc în toamnă eu le transmit că voi fi prezent doar dacă situația o va permite.

Din punct de vedere financiar nu va mai fi ca înainte, dar eu sunt optimist că va fi bine. Evenimentele oricum se vor susține, iar lumea va reveni cât de cât la normal. Celor care le voi cânta și care așteaptă ca evenimentele importante din viața lor să aibă loc le transmit sănătate și când o fi să ne putem vedea sunt ferm convins că va fi o petrecere pe cinste.

Publicul spectator sper să rămână în continuare atent la sfaturile autorităților și să respecte cu strictețe măsurile de protecție impuse.

Cu încredere și credință în Dumnezeu vom depăși acest moment greu pentru toată omenirea.

„Acum, când simt cât de mult îmi lipsesc toate acestea, mi-am întărit și mai mult convingerea că sunt făcută pentru a cânta, pentru scenă, pentru tot ceea ce înseamnă viața de artist”

Simona MAZĂRE, una din Fetele din Botoșani, născută în comuna Bălușeni, a reușit să se facă cunoscută și apreciată în sfera folclorică, atât prin calitățile vocale deosebite, cât și prin aparițiile scenice inedite alături de colegele ei Iustina Irimia-Cenușă și Lorena Dupu-Andrișan.

Desigur că și pentru mine este o perioadă dificilă din punct de vedere emoțional și îmi lipsesc mult spectacole, întâlnirile cu publicul, energia lui, emoțiile, adrenalina de scenă, petrecerile și toate evenimentele la care trebuia să particip.

Acum, când simt cât de mult îmi lipsesc toate acestea, mi-am întărit și mai mult convingerea că sunt făcută pentru a cânta, pentru scenă, pentru tot ceea ce înseamnă viața de artist. Majoritatea evenimentelor private s-au amânat pentru anul următor.

Doar câțiva miri mai optimiști nu și-au anulat nunțile programate în toamnă. Cât despre spectacole … acestea nici nu mai intră în discuție momentan, din nefericire nu vor avea loc.

Bineînțeles că, nici din punct de vedere financiar situația nu este una foarte bună. Efectiv industria artistică este complet blocată. Dacă nu sunt activități, nu se încasează bani. Totuși, eu am norocul să fiu angajată și să am un salariu, plus câteva economii.

Problema este că nu prea îmi mai permit să investesc în noi producții, ceea ce poate deveni o problemă pentru un artist.

Cât despre o posibilă revenire…nu știu ce să spun. Depinde mult de felul în care va evolua situația aceasta de criză. Le transmit iubitorilor de folclor să fie optimiști și să nu-și piardă speranța. Răbdare și credință, asta le transmit. Abia aștept să le cânt!”

”În această perioadă am simțit ca nu sunt completă”

Născută în Vaslui, Carmen CORNACI este una dintre aparițiile sensibile ale folclorul botoșănean, care transmite iubitorilor de muzică populară să nu își piardă răbdarea.

„Acum, când am fost pusă în fața faptului împlinit, am realizat că îmi lipsește enorm să fiu alături de public. M-am bucurat de familie și am petrecut timp prețios cu copiii, însă am simțit ca nu sunt completă dacă nu fac ceea ce-mi place cel mai mult.

S-au anulat patru concerte importante și anume: Zilele orașului Botoșani (23 Aprilie), Festivalui Floare albastră  (3 mai) din comuna Mihai Eminescu, Festivalul Bujorului (21 mai) din comuna Coșula și Ziua comunei Mihălășeni pentru data de 1 iunie.

Pe lângă acestea, erau câteva evenimente private unde trebuia să susțin programe surpriză pentru miri, dar care s-au amânat. Financiar, am fost oarecum afectată, însă precauția de aceasta data a însemnat mult, pentru că au existat ceva resurse pentru „zile negre”. 

Sperăm să începem activitatea, pentru că eu una tânjesc enorm după viața mea plină de activități.

Cât despre mirii cărora urmează să le cântam, le doresc sănătate, încredere în bunul Dumnezeu și le promit ca vor avea o nunta de vis, pentru că noi, membrii formației Ambient Botoșani, am îmbunătățit și diversificat repertoriul, întrucât timpul ne-a permis.”

 


SHARE

LĂSAȚI UN MESAJ