SHARE

Astăzi, în cadrul ”Interviul Săptămânii” îi avem alături de noi pe Bobi DUMITRAȘ și Bobo BURLĂCIANU membrii ai trupei Fără Zahăr.

Fără Zahăr este o trupă de muzică și umor, abordând mai multe genuri muzicale pe versuri comice, de satiră socială, cu teme inspirate din viața satului. Soliștii trupei provin din orașul Dorohoi și cântă predominant în graiul moldovenesc.

Fără Zahăr se naște la 3 ianuarie 2001, la inițiativa lui Bobo DUMITRAȘ. Bobi BURLĂCIANU este cel care-i dă numele. Trupa își începe activitatea în Cenaclul Moldavia, cenaclul de muzică folk al Casei de Cultură a Studenților din Iași, unde are loc primul contact cu scena și publicul studențesc. În același timp, Fără Zahăr colaborează și cu Teatrul Ludic, participând la o serie de festivaluri naționale de satiră și umor. 

Rep: Pandemia de COVID-19 a afectat în principal segmentul artistic. Cum a fost perioada aceasta pentru formația ”Fără Zahăr”?

„A fost și încă este stresant pentru toată lumea, în primul rând din cauza fricii că cei dragi, unii dintre ei în vârstă și cu diverse afecțiuni, se pot îmbolnăvi”

F.Z: Bună dimineața, dragul nostru Botoșani! A fost și încă este stresant pentru toată lumea, în primul rând din cauza fricii că cei dragi, unii dintre ei în vârstă și cu diverse afecțiuni, se pot îmbolnăvi. Aș putea spune că acest consum nervos a mușcat mai mult din noi decât lipsa de activitate artistică.

Rep: Câte spectacole a fost necesar să anulați în această perioadă?

”Am anulat participarea la 17 evenimente”

F.Z: Chiar nu am contorizat până acum, dar mulțumesc pentru întrebare. Am anulat participarea la 17 evenimente, printre care și frumosul festival „Am Fi Teatru” al unor copii super talentați din Botoșani.

Citeste si   Marius BUDAI (PSD): "Guvernarea PNL bazată pe MINCIUNA, MANIPULARE și NEPASARE"

Rep: Cât de mult vă lipsește scena și publicul?

”Artistul nu e capabil să trăiască pentru el. Trebuie să se ofere mereu publicului, pentru a se hrăni cu energia primită înapoi”

F.Z: Ei, aici doare, fiindcă artistul nu capabil să trăiască pentru el. Trebuie să se ofere mereu publicului, pentru a se hrăni cu energia primită înapoi. Te simțit valoros doar în cadrul acestui schimb, iar publicul botoșănean ne-a răsfățat mereu cu căldura și empatia lui. Clar, ne e tare dor. 

Rep: Începând cu 1 iunie se pot relua spectacolele, dar acestea trebuie sa se desfășoare în aer liber și să respecte normele de distanțare socială. În acest context, aveți spectacole programate pentru perioada următoare? Și surprize pregătiți pentru fanii „Fără Zahăr”?

F.Z: Este încă destul de multă ezitare in rândul organizatorilor, fiindcă nimeni nu vrea să riște sănătatea nimănui, dar cu siguranță evenimente vor fi. Sâmbătă spargem gheața la Cluj Napoca, apoi vom cânta în Vama Veche. Sper să se replieze și marile festivaluri de folk, fiindcă mai mereu am fost și noi invitați. Surprize pentru fani? Dacă spun, stric surpriza, dar spun: albumul patru este foarte aproape.

Rep: Sunteți ascultați cu mare placere în toată țara și nu v-ați negat niciodată originea. Credeți ca acesta a fost cheia succesului la voi?

F.Z: Din păcate, nu există o rețetă a succesului. Nu doar că nu ne-am negat originea, dar am făcut tot posibilul ca țara să spună-a, da, băieții ăia simpatici din Dorohoi. Unde mai pui că limbajul moldovenesc este extrem de ofertant ca și sursă de umor. Dar ca să nu pară că prin acest răspuns contrazic autorul întrebării, aș spune că da, parte a succesului nostru e dată de faptul că avem o imagine de oameni simpli normali și fără ifose, un fel de-ei sunt de-ai noștri.

Rep: De unde vă inspirați în piesele voastre?

“Cred că ne inspirăm din orice, fără să judecăm pe nimeni”

F.Z: Cred că ne inspirăm din orice. Dacă la început am abordat condiția limitată a fiului satului, înțepenit în timp din cauza mediului în care a crescut și în care era nevoit să își caute rostul, am ajuns să cântăm despre românul care își laudă calul sau încearcă să epateze cu faptul că are mașină pe motorină. E o muzică a contrastelor. Le subliniem fără sa judecăm pe nimeni.

Citeste si   Film documentar "LIDERUL" realizat de CSM Botosani

Rep: Poate fi pandemia de Covid, o sursă de inspirație pentru o următoare piesă/album? Cum ați traduce pandemia într-un act artistic marca „Fără zahăr”?

”Râsul e un bun medicament, dar trebuie administrat la momentul potrivit “

F.Z: E greu, au încercat câțiva artiști să parodieze situația. Noi am evitat subiectul, fiindcă nu putem lua în râs suferința reală care avea loc la doi pași de noi. În Suceava chiar am pierdut câțiva amici, oameni faini. Hai să lăsăm să se închidă rănile și poate vom râde, la un moment dat, cu toții. Râsul e un bun medicament, dar trebuie administrat la momentul potrivit.

Citeste si   Marius BUDAI (PSD): "Guvernarea PNL bazată pe MINCIUNA, MANIPULARE și NEPASARE"

Rep: Voi intrați la categoria oamenilor autentici si originali. Va caracterizează aceste cuvinte?

F.Z: Mulțumesc mult pentru aprecieri. Dacă așa spune lumea, ne bucurăm și nu contrazicem. Aș mai adăuga însă câteva epitete: serioși, punctuali, profesioniști. Asta oferim și asta cerem.

Rep: Dacă ar trebui să faceți un „update” la numele trupei, care ar fi acela?

”Fără Zahăr, dar cu vitamine și pastile de memorie”

F.Z: Ha ha, bună întrebare! Cu trecerea anilor, cred că ar fi potrivită denumirea “Fără Zahăr, dar cu vitamine și pastile de memorie”. Ne-a pus naiba să facem piese cu multe versuri și trebuie să le ținem minte.

Rep: Pe când un concert „Fără zahăr” la Botoșani? Dar un spectacol de stand-up comedy?

F.Z: Cât de curând, sper! Și mulțumesc anticipat pentru promovare!

Rep: Aveți un mesaj pentru fani?

F.Z: Mulțumim că ne ascultați de atâția ani și promitem că vom încerca mereu să vă aducem un zâmbet în colțul gurii. A, să nu uit! Să nu aduceți copiii la standup comedy, fiindcă o să vă treziți cu multe întrebări din partea lor. La bună vedere, BOTOȘANI!


SHARE

LĂSAȚI UN MESAJ