SHARE

Cătălin ALEXA a prejudiciat primăria Botoșani cu 2.241.620,91 lei, iar acum se regăsește în Consiliul de Administrație al ELTRANS

Cătălin Virgil Alexa a fost viceprimar în perioada 2008-2012. Din 2016 și până în prezent acesta este membru în Consiliu de Administrație al societății ELTRANS.

Reamintim faptul că societatea ELTRANS gestionează transportul public de persoane din Botoșani și este subordonată primăriei municipiului. Directorul general al firmei este Victor IVĂNESCU, și acesta administrează activitatea ELTRANS încă din anul 2014.

Președintele Consiliului de Administrație ELTRANS este Carmen Achiței, iar membrii sunt Cătălin Virgil Alexa, din 2016 și până în prezent, Cracană Serghi, din 2014 și până în prezent, Hrițcu Cristian și Victor Ivănescu. Auditul intern al societății este asigurat de către firma EXPERT-AUDIT S.A.

În timpul mandatului său de viceprimar, perioada 2008-2012, Cătălin Virgil Alexa a fost cercetat penal pentru abuz în serviciu și conflict de interese și a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare şi zece ani interzicerea unor drepturi.

Atunci, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a fostului viceprimar ALEXA.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada noiembrie–decembrie 2011, inculpatul Alexa Cătălin Virgil, în calitate de viceprimar al Municipiului Botoşani şi preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor privind atribuirea, de către municipiul Botoşani, a contractului „Asistenţă tehnică pentru supervizarea lucrărilor – sursa şi reţele” a depus diligenţele necesare în vederea determinării membrilor comisiei respective de a declara admisibilă şi apoi de a declara câştigătoare oferta depusă de S.C. Inginer Consultant S.R.L. Şcheia, firmă înființată și administrată de Alexa Bogdan-Vasile, fratele lui ALEXA.

Citeste si   Bilanț COVID-19! 4.902 cazuri noi în ultimele 24 de ore

În mandatul său de viceprimar, ALEXA a prejudiciat primăria municipiului cu 2.241.620,91 lei

Demersurile fostului viceprimar Cătălin Virgil Alexa au avut ca obiectiv final atribuirea contractului respectiv către S.C. Inginer Consultant S.R.L. Şcheia, pentru ca fratele său să obţină sumele de bani alocate acestui contract.

Prin aceste demersuri, ALEXA a fraudat fonduri europene și a prejudiciat primăria Botoșani cu 2.241.620,91 lei, contribuind la obținerea unui folos material pentru o rudă.

Conform legislației în vigoare fapta pentru care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, se îndeplineşte un act, ori se participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţ/soție, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură persoana în cauză, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă.

Deși legal NU ar avea dreptul de a ocupa o funcție publică, acesta este membru în Consiliul de Administrație ELTRANS

În cazul fostului viceprimar, Cătălin Virgil Alexa, i-a fost interzis dreptul de a mai ocupa o funcție publică timp de 10 ani. Instanța s-a pronunțat, și pe data de 15 mai 2017 acesta a fost condamnat la doi de închisoare și interzicerea unor drepturi timp de 10 ani. Cu toate acestea, ALEXA era deja membru în Consiliu de Administrație ELTRANS, unde activează și în prezent.

Citeste si   Un bărbat din STĂUCENI s-a ales cu DOSAR PENAL după ce s-a urcat la volan aproape de COMĂ ALCOOLICĂ

În contextul acesta, se ridică următoarea problemă: „Pot fi lovite de nulitate toate deciziile aprobate în consiliul de administrație ELTRANS în mandatul 2016-2020?”

Problema de legalitate care poate conduce la declararea deciziilor ca fiind lovite nulitate derivă din activitatea desfășurată timp de aproape 4 ani a lui ALEXA în cadrul Consiliului de Administrație al ELTRANS. În această calitate Alexa a propus și votat decizii, deși legal nu ar fi avut dreptul.

În eventualitatea în care pe masa unei instanțe de judecată ar ajunge această speță, toate deciziile votate timp de 4 ani de ALEXA ar putea fi declarate nule.

Reporterii Ziarului ”Bună Dimineața Botoșani” au discutat acest subiect cu directorul general al societății ELTRANS, Victor IVĂNESCU.

Victor IVĂNESCU: „Atât timp cât juriștii i-au acceptat înregistrarea la registrul comerțului, bănuiesc că nu este nici o treabă ilegală”

„Nu prea mă pricep în domeniul juridic și nu mă pot pronunța. Adică dacă avea cumva eu știu, impedimente de a fi în consiliu de administrație, bănuiesc că  nu era înregistrat ca membru în consiliu de administrație la Registrul Comerțului de atât timp.

Atât timp cât juriștii i-au acceptat înregistrarea la registrul comerțului, bănuiesc că nu este nici o treabă ilegală. Deci nu mă pronunț că nu mă pricep. Dar în domeniul tehnic vă răspund la tot”, a declarat directorul general al societății ELTRANS, Victor IVĂNESCU.


SHARE

LEAVE A REPLY