SHARE

ELSACO este un grup de firme prezente preponderent în domeniile energiei, apei și utilităților, având ca principal obiectiv creșterea eficienței energetice. Grupul de firme este format din mai multe companii care acoperă domenii precum: proiecte EPC, distribuția și vânzarea de echipamente de măsură și control, soluții în domeniul eficienței energetice, software de proces și business, soluții IT&C, smart metering rezidențial.

Grupul de firme ELSACO este deținut de omul de afaceri Valeriu IFTIME. Alături de IFTIME, încă 3 oameni de afaceri au acțiuni în cadrul grupurilor de firme ELSACO: Ovidiu JITARU, Doru POPA și Petru PARFENOV

Valeriu IFTIME este un om de afaceri botoșănean, administrând grupul de firme ELSACO. Implicat și în lumea sportului, acesta este și finanțatorul clubului FC Botoșani. Totodată, IFTIME este și președintele Camerei de Comerț și Industrie Botoșani.

Apropierea de actorii politici locali l-a propulsat în topul celor mai mari firme din județ

Simpatiile politice i-au garantat lui IFTIME deschiderea ușilor la departamentele de achiziții din cadrul instituțiilor botoșănene și nu numai.

IFTIME are o relație foarte bună și cu fostul primar al IAȘULUI, Gheorghe NICHITA, care pe timpul mandatului său l-a introdus pe președintele grupului de firme ELSACO pe piața ieșeană, vânzând în cantități industriale repartitoare pentru calorifere care măsurau „teoretic” consumul de căldură.

De pe toate cele 8 firme, IFTIME încheie contracte la valori considerabile cu instituțiile publice. Doar de pe firma ELSACO ELECTRONIC, IFTIME a încasat peste 550.000.000 de lei din contracte cu instituțiile de stat.

Componența grupului de filme ELSACO și apetența pentru contractele publice

Societatea ELSACO BUSINESS SOFTWARE SRL este înființată cu aproape 17 ani în urmă, în luna decembrie a anului 2003. Pe anul 2019 raporta o cifră de afaceri de 817 RON, și pierderi de -84.306 RON și un număr de mediu de 1 angajat. Obiectul principal de activitate este „Activități de editare a altor produse software”.

De pe această firmă au fost încheiate contracte cu instituțiile statului în valoare de 281.475 RON. Societățile cu care a colaborat ELSACO BUSINESS SOFTWARE SRL sunt COMPANIA DE APĂ S.A. BUZĂU și S.C. NOVA APASERV S.A. Botoșani.

Societatea ELSACO ELECTRONIC SRL este înființată pe data de 27 iunie 1995, și încă de atunci se ocupă cu „Lucrări de construcții a proiectelor utilitare pentru fluide”. În ultimul an fiscal încheiat, ELSACO ELECTRONIC SRL a raportat o cifră de afaceri de 147.496.643 RON, la un profit de 400.463 RON. Numărul mediu de angajați este de 264.

Începând cu anul 2013 și această firmă încheie contracte cu instituțiile de stat. Valoarea tuturor contractelor se ridică la aproape 570.000.000 RON.

O altă firmă din grupul ELSACO este ELSACO ENERGIE VERDE 1 SRL. Firma este înființată pe 14 iulie 2008 și are ca obiect de activitate „Producția de energie electrică”. Societatea a raportat pe anul 2019 pierderi de -32.430 RON.

De pe această firmă nu sunt încheiate contracte cu instituțiile publice.

ELSACO INTERNAȚIONAL, societate componentă a grupului ELSACO, este înființată în anul 2000 și se ocupă cu „Servicii de cazare”. Cu un număr de 14 angajați, în 2-19 firma a raporta o cifră de afaceri de 956.707 RON și pierderi de -525.769 RON.

În 2016 firma avea datorii la bugetul de stat, asigurări sociale, șomaj și sănătate în valoare de 15.925 RON.

Societatea ELSACO SOLUTIONS SRL este înființată cu aproape 19 ani în urmă, în luna decembrie a anului 2001. Pe anul 2019 raporta o cifră de afaceri de 28.062.346 RON, și un profit de 68.354 RON și un număr de mediu de 31 angajat. Obiectul principal de activitate este Activități de realizare a soft-ului la comandă (software orientat către client)”.

În perioada 2018-2020, ELSACO SOLUTIONS SRL a încasat peste 11.500.000 de lei din contracte încheiate cu instituțiile de stat.

Citeste si   O ȘCOALĂ VECHE din comuna MIHĂILENI primește o nouă UTILITATE! CLĂDIREA va fi transformată într-un CENTRU DE ZI pentru cei VÂRSTNICI

Una dintre societățile cele mai noi înființate din grupul ELSACO este ELSACO ENGINEERING SRL. Înființată cu 7 ani în urmă, în luna iulie a anului 2013, firma a raportat pe anul 2019 o cifră de afaceri de 513.087 RON și o pierdere de -220.119 RON. Firma are un număr mediu de 4 angajați și obiectiv principal de activitate „Alte lucrări de instalații pentru construcții”.

În anul 2014, dintr-un număr de 2 contracte ELSACO ENGINEERING SRL a încasat 246.227.630 lei din contracte cu încheiate cu instituțiile de stat.

Societatea ELSACO ESCO SRL este înființată cu 16 ani în urmă, în luna mai a anului 2004. Pe anul 2019 raporta o cifră de afaceri de 4.313.251 RON la un profit de 390.594 RON. Obiectul principal de activitate este „Activități de inginerie și consultanță tehnică legată de acestea”.

De pe această firmă au fost încheiate contracte cu instituțiile statului în valoare de 7.350.750 RON.

Contactat de reporterii ziarului „Bună Dimineața Botoșani” pentru a explica această deschidere la nenumărate contracte cu statul, Valeriu IFTIME declară că prin natura companiilor pe care le deține se adresează în principal statului.

„E vorba de obiectul de activitate, în principal noi furnizăm servicii și echipamente, companiilor de apă și termoficare. Prin natura lor aceste companii sunt companii de stat.

Noi suntem furnizori de servicii și echipamente pentru companii de apă și termoficare și aici este vorba de soft și echipamente, lucrări care se fac pe bani europeni. Mai puține sunt firmele private care investesc în domeniul acesta, dar și la investiții private am avut câte ceva de câștigat.

Din păcate, sau din fericire, cei care investesc în zona aceasta a serviciilor, a utilităților sunt firmele de stat, în speță statul”, declară președintele grupului de firme ELSACO, Valeriu IFTIME.

Liberalul Valeriu IFTIME a pășit și în arena POLITICĂ! Președintele ELSACO s-a implicat în CAMPANIA ELECTORALĂ LOCALĂ din partea PNL

Pe rețelele de socializare circulă două videoclipuri electorale ce îl au drept personaj principal pe candidatul din partea PNL la primăria orașului BUCECEA, Bogdan SURUCIUC. În videoclip, pe lângă primarul FLUTUR și senatorul PNL ȘOPTICĂ, apare și omul de afaceri IFTIME.

Omul de afaceri și-a arătat public susținerea pentru candidatul PNL la funcția de primar al orașului BUCECEA.

„Sunt Valeriu Iftime, lumea mă știe din fotbal ca fiind președintele FC Botoșani. Viața mea reală este de fapt cea de președinte al grupului de firme ELSACO. Experiența mi-a arătat că în viață, în afaceri, în fotbal nu este importantă performanța unuia ci este importantă performanța grupului. Îl cunosc pe Bogdan și îl văd un om organizat și are disciplina unui sportiv. Rigurozitatea și responsabilitatea unui profesor. Viziunea și asumarea unui lider.

Bogdan constituie motivația, motorul unor proiecte comune care au ca obiectiv atragerea investițiilor în orașul Bucecea, care duc în final la o viață mai bună pentru locuitorii acestui oraș. Cred că este momentul unei schimbări, este, de fapt, șansa unei schimbări radicale pentru orașul Bucecea și pentru locuitorii lui, iar acesta este domnul profesor Bogdan Suruciuc, candidatul Partidului Național Liberal.

Mă rog la Dumnezeu să rămână sănătos, să-și poată duce la capăt proiectele pe care le vizează acum.

Îl susțin pe Bogdan!”, spune Valeriu ITFIME în discursul pe care îl are în videoclipul electoral.

Contactat de reporterii Ziarului „Bună Dimineața Botoșani” pentru a afla din ce postură omul de afaceri se implică în lumea politică, acesta declară că:

„Am un mesaj pe care îl dau unui primar de la USR, primarului din ALBEȘTI, mai am unui mesaj pe care îl mai dau unui alt primar care nici măcar nu știu ce culoare politică e. Sunt primari, oameni care candidează la primării, pe care îi știu foarte bine, în care am încredere și îi susțin în ceea ce fac.

Pe cel de la Bucecea îl știu foarte bine, este profesor, are afaceri private, eu am o fermă în zona respectivă, îl știu foarte bine. Serios, gospodar, hotărât, tânăr, asta e opinia mea, de ce să nu-l susțin?! Nu susțin un partid sau nu sunt implicat politic. Desigur, eu prin formația mea aș putea spune că am o structură liberală, dar nici o dată nu am susținut un candidat la primărie aici sau altundeva în țara asta, decât candidatul ca om, ca persoană și nu ca partid. Așa că nu văd deloc unde este o simpatie politică a mea ca individ.

Nu am făcut politică, pur și simplu mi-am spus opinia despre ce cred eu despre anumiți candidați la primărie. Sunt foarte mândru de chestia asta, când văd oameni tineri care intră în politică.

Eu sunt o persoană cunoscută poate și din fotbal, sunt o persoană cunoscută, sunt un om de afaceri care am totuși o afacere destul de evidentă în orașul Botoșani, mai sunt și președintele Camerei de comerț, sunt totuși o persoană cu o anumită vizibilitate publică care am un punct de vedere, se pare, ascultat de oameni, nu știu.

Nu mă duc eu să dau recomandări, vin ei singuri. Vreau să vă spun că am 7 cereri pe zi <<vă rog dați-mi și mie o recomandare>>, dar nu asta meseria mea. În schimb, oameniilor în care cred cu adevărat pot să le dau o recomandare, așa cum am dat și unui medic veterinar din sat de la mine, din Cătămărăști, o noutate pentru zona asta. Și pentru oamenii ăștia pentru care am o opinie o spun, dacă lumea o ascultă e bine. Deocamdată nu am nici un interes politic în spate.

În ceea ce privește primăria Botoșani sunt 3 candidați importanți. Primarul liberal care este în funcție, Cătălin FLUTUR, un candidat important este cel de la PSD de data aceasta, un candidat chiar de seamă, vorbesc de Cosmin ANDREI, având în vedere și faptul că a lucrat în administrație și faptul că e foarte tânăr. Cred că un al treilea candidat foarte bun este SILIGEANU, care apare din mediul privat și e o noutate ca un copil de genul acesta să facă politică. Aici nu mi-am definit foarte clar, mai ales că nu mi-a cerut nimic o opinie, dacă mi-o cerea, o spuneam”, declară președintele grupului de firme ELSACO, Valeriu IFTIME.

Președinții Camerelor de Comerț  sunt de fapt patronii unor mari firme care înregistrează câștiguri imense de pe urma activității desfășurate de societățile lor cu statul român. În cazul lui IFTIME implicarea în politică este mai mult decât evidentă.

Activitatea Regională a Ziarului „Bună Dimineața” ne-a permis o analiză comparată a Președinților Camerelor de Comerț din județele Moldovei. La SUCEAVA, IAȘI și BOTOȘANI am putut observa faptul că acești Președinți sunt de fapt patronii unor mari firme care înregistrează câștiguri imense de pe urma activității desfășurate de societățile lor cu statul român.

Citeste si   La BRACONAJ cu OGARII

Coincidență sau poate că nu, prin legături nevăzute aceeași oameni de afaceri bine conectați la resursele de stat, conduc și mediile de afaceri locale prin aceste organisme locale: Camera de Comerț Suceava, Camera de Comerț Botoșani și Camera de Comerț Iași.


SHARE

LEAVE A REPLY