SHARE

Criza din sănătate provocată de coronavirus a copleșit serviciile medicale

Starea de alertă și îngrădi­rea devin un mod de viață chiar și în unele țări democratice. La jumătatea lunii iunie, la aproxi­mativ trei luni de când s-a de­clanșat pandemia de COVID-19, situația pare să se mai relaxeze.

Pe lângă cadrele medicale, autoritățile și persoanele impli­cate direct în gestionarea crizei au fost cadrele MAI și medicii de familie. Psihologii, psihia­trii și terapeuții au fost și ei me­reu în slujba celor care au avut nevoie de consiliere pe timpul pandemiei.

Boala s-a simțit diferit de la un spital la altul, de la un oraș la altul, de la o regiune la alta.

În următorul material, fără a generaliza, ne-am oprit la zona Moldovei și am stat de vorbă  reprezentantul unui cabinet privat de psihologie, implicați direct în lupta contra virusului, pentru a înțelege mai bine cum a gestionat Moldova criza de coronavirus.

Am reușit să luăm punctul de vedere a unei doam­ne psiholog ce a simțit efectele pandemiei lucrând în cabinetul ei privat din Iași.

Citeste si   Film documentar "LIDERUL" realizat de CSM Botosani

A.D este psiholog și pro­fesează de mai bine de 10 ani. Originară din Iași, a studiat psi­hologie în cadrul facultății de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. Programul de masterat l-a studiat la Londra, în cadrul Univerity of Roehampton.

Rep: Vă rog să ne puteți spune cum s-a schimbat viața dumneavoastră pe timpul pandemiei și cu ce situații v-ați confruntat?

A.D.: Situația la locul de muncă a devenit puțin mai stresantă, colegii de muncă au început să implementeze noi strategii de abordare a pacien­ților, avem un minicort instalat pentru verificarea epidemio­logică. Pe de altă parte, vă dați seama că lucru cu publicul larg s-a restrâs.

Rep: Cât de eficient credeți că a fost gestionată pandemia de coronavirus în Moldova?

„Managementul spitalelor nu era pregătit pentru așa ceva”

A.D: La nivel de Iași, chiar discutând personal cu domnul primar, am înțeles că a imple­mentat aceste restricții, și a fost sfătuit de către cei din Ministerul Sănătății că poate reduce numă­rul îmbolnăvirilor prin restric­ționarea căilor de ieșire pentru populația din Iași. Mâ gândesc că lucru acesta a fost un lucru pozitiv, că am fost oarecum su­pravegheați, condiționați.

Citeste si   Marius BUDAI (PSD): "Guvernarea PNL bazată pe MINCIUNA, MANIPULARE și NEPASARE"

Rep: Cum s-a simțit pandemia la nivelul cabinetului privat de psihologie?

„Cabinetul privat a avut de suferit pe durata acestei pandemii, întrucât lucru cu pacienții a fost restricționat, suspendat chiar”

A.D.: În primul rând, ca în orice afacere, cabinetul privat a avut de suferit pe durata acestei pandemii, întrucât lucru cu pa­cienții a fost restricționat, sus­pendat chiar. A existat mereu al­ternativa de a face consiliere pe skype dar a fost destul de greu să iau în terapie persoane noi.

Rep: Este pregătit acum sistemul medical din România, în special din Moldova, pentru a face față încă unui posibil val în toamnă?

A.D.: Cred că autoritățile sunt pregătite. Încrederea în autorități este destul de mare. Specialiștii din Iași sunt foarte bine pregătiți. Aceștia au fost la un moment dat chiar și în Republica Moldova să-i învețe pe medicii moldoveni de peste prut cum să intervină în cazuri de coronavirus, și ce tratament să dea pentru fiecare pacient. Da, consider că autoritățile sunt mai pregătite decât civilii.

Citeste si   Film documentar "LIDERUL" realizat de CSM Botosani

Rep: Ce doriți să le transmiteți tuturor celor care așteaptă cu nerăbdare să revină la normal, ca reprezentant al instituției și ca om/cetățean ce a trecut prin pandemie?

„Din punct de vedere psihologic, ca și terapeut, în perioada aceasta îi sfătuiesc pe toți să-și dezvolte noi aptitudinii” 

A.D.: Din punct de vedere psihologic, ca și terapeut, în pe­rioada aceasta îi sfătuiesc pe toți să-și dezvolte noi aptitudinii. Să-și găsească un talent, un hobby. Sunt persoane care am înțeles că și-au schimbat chiar și dome­niul de activitate.

Mâ gândesc că poate și pan­demia asta ne ajută puțin să re­flectăm mai mult asupra vieții, să înțelegem mai mult esența vieții, să ne bucurăm de lucru­rile mai simple, mai puține, și să ne dăm seama că nu suntem eterni și că viața este făcută din lucruri frumoase, dar tu trebuie să creezi contextul.


SHARE

LĂSAȚI UN MESAJ