SHARE

Astăzi, în cadrul rubricii ”Interviul Săptămânii” o avem alături de noi pe Cornelia CIOBANU, directorul general al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani.

Cornelia Ciobanu este una dintre cele mai îndrăgite soliste de muzică populară din Botoşani, având peste 50 de ani de activitate ca interpret de muzică populară.

Rep.: Care este situația actuală a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani? Cum a fost perioada de pandemie?

„Un eveniment important este Salonul Internațional de Artă Naivă”

Cornelia Ciobanu: În primul rând nu am putut să ne realizăm activitățile din calendarul anual, am făcut doar cercetare și editarea revistei care apare de două ori pe an. În primele șase luni apare revista 1-2, și 3-4 este prevăzută pentru luna decembrie.

Un eveniment important este Salonul Internațional de Artă Naivă unde am primit lucrări chiar și din afara țării. Deschiderea evenimentului a avut loc în aer liber și fiecare lucrare a fost proiectată pe un ecran montat în curea Centrului.

Rep.: Toată această perioadă de pandemie a dus la pierderi pentru centru?

C.C.: Pierderi financiare nu au existat deoarece noi nu monetizăm activitățile pe care le desfășurăm. Una dintre pierderile mari a fost că am pierdut interacțiunea cu publicul. Oamenii ne-au lipsit foarte mult!

Citeste si   Parlamentarii BOTOSANENI au fost repartizati pe COMISII! Pe ce specializari vor activa in urmatorii 4 ANI

Ca pierderi pot menționa evenimentele cum ar fi: Festivalul de ouă încondeiate, Festivalul de muzică sacră, Festivalul de muzică populară în colaborare cu primăria Bucecea, Festivalul de muzică ușoară în colaborare cu primăria Dorohoi.

 Rep.: V-ați desfășurat activitatea în mediul online? 

C.C.: Calendarul nostru de activități nu a permis o desfășurare constată a activităților în online deoarece acestea cuprind concursuri, târguri, vernisaje.

Concursul național de poezie „Porni Luceafărul” s-a desfășurat online și a avut loc în perioada 14-15 iunie și pot spune că a avut un succes incredibil.

Rep.: Ce proiecte aveți pentru Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani în perioada următoare?

C.C.: Noi încercăm să respectăm calendarul pe care îl avem. Dacă lucrurile încep să se relaxeze poate reluăm și activitățile pe care nu am mai reușit să le realizăm. Deoarece evenimentele pe care le organizăm au foarte mulți invitați, suntem nevoiți să desfășurăm multe din evenimente la Cornișa deoarece spațiul centrului nu permite. Cu privire la mutarea evenimentelor la Cornișa mă interesează prezența oamenilor foarte mult.

Citeste si   FOTO | ZECI de pachete cu JUCĂRII și HAINE au fost distribuite către mai multe familii din BOTOȘANI

Rep.: Ce părere aveți despre măsurile luate de autorități la nivel cultural și cum considerați că va fi perioada următoare?

Cultura a fost dată deoparte în toată această perioadă”

C.C.: Trebuie să ne gândim că măsurile adoptate vin în ajutorul și protejarea sănătății oamenilor. Măsurile sunt foarte bune și atâta timp cât vor fi respectate, poate vom trece și peste această perioadă. Cu toții ne dorim să ne reluăm activitățile.

Cultura a fost foarte afectată deoarece oamenii nu am mai putut vedea un spectacol, nu au mai fost prezenți la vernisaje, teatru, târguri și festivaluri de muzică. Cultura a fost dată deoparte în toată această perioadă.

Rep.: Aveți un mesaj pentru colegii dumneavoastră, dar și pentru persoanele care vor citi acest material?

C.C.:  Sper să fie bine și să ne vedem cu toții sănătoși! Sper ca oamenii să respecte măsurile impuse de autorități pentru a trece mai rapid peste această perioadă. Iar noi, oamenii culturii, să prezentăm cu mare drag oamenilor promovarea și conservarea culturii din Botoșani.


SHARE

LĂSAȚI UN MESAJ