SHARE

Astăzi, în cadrul Interviul Săptămânii” o avem alături de noi pe Mihaela-Viorica STOICIUC, un tânăr antreprenor botoșănean care în ultimii 9 ani a investit în crearea unor Centre Educaționale pentru copiii.

Rep: Cum este această perioadă de pandemie pentru dumneavoastră, având în vedere modificările care au survenit în domeniul economic? Care este cea mai mare provocare în momentul de față?

 

Mihaela-Viorica STOICIUC: Nu se poate da un răspuns uniform pentru toată lumea, fiecare categorie de antreprenori, pe fiecare domeniu, s-a confruntat sau nu cu situații inedite. Noi suntem unii dintre prea puținii care suntem închiși 100% de dinaintea tuturor.

Practic, noi suntem scoși din bussines de pe 11 martie, în vreme ce alții au fost scoși de pe 18 martie sau de pe 25. Suntem cu cel puțin o săptămână mai vechi în probleme decât restul lumii, iar când spun „noi”, mă refer la cei care avem centre educaționale, grădinițe private și locuri de joacă.

Rep: Au fost pregătiți antreprenorii în momentul în care criza de COVID-19 și-a făcut apariția? Cum ați gestionat dumneavoastră această situație în Botoșani?

M.V.S: Cine a fost pregătit pentru așa ceva, mai ales că la momentul la care s-a dat startul la toată treaba aceasta noi aveam doar 20 de cazuri de COVID -19 în toată țara, dintre care 5 deja vindecate. Nu poți gestiona această situație decât cu calm, cu planuri pe termen lung și, implicit, cu gestionarea fiecărui ban în mod înțelept.

Rep: După cum știm, aveți centre educaționale și cred că ați luat contact și cu părinții copiilor și ați avut discuții până în prezent, ce feedback aveți din partea lor? Ce anume vă comunică?

M.V.S: În proporție de 80-85% părinții își dores reluarea activității, ei au încredere în condițiile care li se oferă la noi și sunt convinși că nu există niciun pericol pentru ei odată cu reluarea acestei activități.

Citeste si   Scandal în Sectorul 1 al Capitalei: Polițist rănit, în timp ce imobiliza doi bărbați acuzați acum de ultraj

Din acest punct de vedere, îi înțeleg, îi aprob, dar nu putem deschide atâta timp cât legea nu ne permite. Ei sunt calmi, sunt conștienți de provocări și conștienți de ce presupune acest COVID-19, și-au luat măsurile de protecție și așteaptă să le punem serviciile din nou la dispoziție.

Rep: Cum privesc antreprenorii reacția statului în fața noului  coronavirus? Sunt măsurile luate suficiente?

NU EXISTĂ MĂSURI ECONOMICE LUATE PENTRU MEDIUL DE BUSINESS ROMÂNESC”

M.V.S:  Statul nu a luat măsuri economice, indiferent ce vă spune oricine, că e președintele țării, că e prim-ministru, NU EXISTĂ MĂSURI ECONOMICE LUATE PENTRU MEDIUL DE BUSINESS ROMÂNESC!

Vă pot enumera exact toate măsurile care s-au luat în această direcție: măsura de a achita somajul tehnic angajaților, de a fi suportat în întregime de către stat și s-a luat această măsură după dezbateri grele în Guvern, pentru că altfel s-ar fi trezit cu toți angajații în șomaj.

”Odată ce sursa de venit este 0 pe termen nelimitat, nu îți poți asuma păstrarea unor contracte de muncă, pentru că dai falimente în grup”

Deci, noi ca angajatori, odată ce sursa de venit este 0 pe termen nelimitat, nu îți poți asuma păstrarea unor contracte de muncă, pentru că dai falimente în grup, rămâi fără acoperiș deasupra capului.

Aceasta a fost singura măsură luată, dar nu pentru antreprenori, ci pentru angajați. IMM Invest este, efectiv zero, este un program de împrumut al băncilor către firme, dar nu către orice fel de firme, ci către firmele foarte puțin afectate.

”Nu se pune problema ca o firmă închisă 100% fără perspectivă de venituri să poată accesa un IMM Invest”

Practic, sunt condițiile normale de la orice alt împrumut, mai puțin subvenționarea dobânzii de către stat, dar la ritmul la care se analizează dosarele, oricum acest lucru se va întâmpla doar pentru o lună sau două.

Citeste si   Republica Moldova prelungește starea de urgență până pe 31 iulie

Încă o problemă: se fac debranșări de la utilități. Eu ieri m-am chinuit să le explic celor de la EON că nu au dreptul să vină și să-mi debranșeze gazul, dar nu îi interesează. Aceeași discuție am avut-o și pentru lumină, dar și pentru apă.

REP: Există vreun ordin prin care ei să poată face acest lucru?

M.V.S: Au spus că ține de regulamentul lor intern și i-am întrebat dacă există o ordonanță. Deci, nu există ajutorul acesta din partea statului, singurul ajutor pe care l-am recepționat în sens pozitiv a fost acela al firmelor de leasing, care au confirmat faptul că pot amâna până în decembrie ratele de leasing, cu condiția prelungirii contractului, iar noi am investigat acest aspect și am vorbit cu firmele noastre și mi-au confirmat că acest lucru este posibil, rămâne să achităm noi doar CASCO și alte chestiuni relativ mărunte față de suma totală a unui leasing.

Rep: Care sunt soluțiile și măsurile pe care le veți implementa pentru a vă ajuta afacerea să depășească această perioadă?

M.V.S:  Noi de la început am dorit să fim optimiști și am vrut să facem altceva,  dar nu s-au putut obține autorizații, nici modificări de înregistrări la Registrul Comerțului pe această perioadă, ca să pot să îmi schimb activitatea către altceva.

Nu știu ce o să facem, sincer. Nu sunt adepta educației online, îmi pare rău pentru cei care își doresc acest lucru, dar, din punctul meu de vedere, o educație exclusiv online nu este o alternativă.

”Un curs o dată la 2-3 zile se poate face, dar să faci școală/grădiniță online total este doar o soluție de criză, de moment, dar nu de viitor”

Noi promovăm interacțiunea umană, socializarea, lucrul practic. Nu aș putea să trec totul în online. Nu pot să vin eu după ce ți-am explicat ani de zile că nu e ok fii în fața computerului cu orele,  să îți spun ”Adu-l și pune-l în fața computerului!” .

Noi am păstrat legătura cu tot felul de activități practice, dar nu am pus copiii în fața computerului.

Citeste si   Vicepremierul Raluca Turcan: ”Am doi verișori care au murit de Covid 19”

Rep: La ce vă așteptați în viitor având în vedere situația actuală în care se încearcă o repornire a economiei?

Noi suntem inevitabil legați de domeniul HORECA, avem sute de mii de angajați”

M.V.S: Nu știu ce presupune această încercare de repornire a economiei, eu urmăresc cu mare atenție toate comunicatele, tot ce văd este un „se va face”, „se va încerca”. Se tot povestește despre un mare și fabulos plan de viitor pentru nu știu câți ani, dar nimeni nu vorbește despre ce se va întâmpla în luna mai a acestui an: Voi mai trăi, eu ca business în următoarele luni?

Noi suntem inevitabil legați de domeniul HORECA, avem sute de mii de angajați. Nu poți să neglijezi sute de mii de angajați care nu știu ce se va întâmpla cu ei. Noi nu am văzut nicio măsura în direcția asta, o lege concretă.

Rep: Aveți un mesaj pentru părinți, copii?

M.V.S: Referitor la domeniul educației, eu îmi doresc să împart artifcial acceastă categorie de părinți și elevi în două: o dată, sunt părinții și elevii care au examene acum și m-am gândit foarte mult la ei în ultimele zile și mi-am dorit să întreprindem nișste acțiuni de susținere, le doresc să nu se panicheze, să fie calmi, să poate da tot ce-i mai bun din ei. Să privească cu înțelepciune toată situația.

Ceilalți copii, care nu au examene în perioada aceasta, le doresc să reziste învățământului online, pentru că este obositor pentru ei și pentru părinți. Iar pentru cei mai mici care nu au școală, abia așteptăm să ne revedem toți cu bine! Odată și odată o să se termine toată treaba asta!


SHARE

LĂSAȚI UN MESAJ