SHARE

În cursul zilei de ieri, 26 august a.c., la SĂVENI a avut loc întâlnire informală intitulată „Succese, planuri și oportunități pe teritoriul Grupului de Acțiune Locală pe Valea Bașeului de Sus”.

La întâlnirea Asociației GAL Valea Bașeului au luat parte reprezentanții asociației și primarii comunelor din județul Botoșani care fac parte din organizație, alături de senatorii PSD Lucian TRUFIN și Doina Elena FEDEROVICI.

În cadrul evenimentului s-au discutat despre proiectele transfrontaliere menite să dezvolte comunitățile locale.

„Astăzi avem o întâlnire informală intitulată „Succese, planuri și oportunități pe teritoriul Grupului de Acțiune Locală pe Valea Bașeului de Sus”. Vom vorbi despre proiectele de bune practici care s-au realizat pe teritoriul GAL-ului Valea Bașeului de Sus, despre proiecte transfrontaliere realizate între GAL ți MILEȘTII MICI din Republica Moldova care este intrată în cartea recordurilor pentru cea mai mare colecție de vin vechi din lume.

Vom asocia brandul GAL Valea Bașeului de Sus cu un brand recunoscut la nivel mondial. Vom vorbi despre proiectele de bune practici realizate în SĂVENI, despre proiecte pe granturi norvegiene, centrale fotovoltaice. Într-un cuvânt vom prezenta exemplele de urmat și vom prezenta un concept de proiect unic în momentul de față în Românie, pe care noi, cei de la GAL Valea Bașeului de Sus am apărut pe un site oficial al UE, fiind astfel unul din cele 12 grupuri de acțiune la nivel european care au apărut cu proiecte STUDY CASE, adică proiecte care sunt date drept exemplu la nivelul UE și vom vedea ce oportunități ne rezervă programarea următoare pentru 2021-2017”, declară Directorul GAL Valea Bașeului de Sus, Cristian Constantin NISTOR.

De asemenea, discuții au fost și despre un proiect ce are în vedere modernizarea, dotarea și reabilitarea bibliotecii orașului SĂVENI. După finalizarea lucrărilor biblioteca din orașul SĂVENI va îmbrăca haine noi, după cum declară chiar primarul orașului, Relu TÂRZIORU.

„Modelul de bune practici la Săveni continuă și vedem astăzi promovarea a două proiecte importante și existențiale pentru orașul Săveni cât și pe zona GAL-ului Bașeul de Sus. Aici vorbim despre un proiect transfrontalier ce cuprinde două părți de pe malul stâng și malul drept al Prutului, este vorba de orașul MACIN din Republica Moldova și de orașul SĂVENI, județul BOTOȘANI. Proiectul se referă la modernizarea, dotarea și reabilitarea bibliotecii orașului SĂVENI.

Este un proiect foarte frumos, unde biblioteca orașului va îmbrăca haine noi. Al doilea proiect se referă la un parteneriat de promovare a zonei SĂVENI cu zona limitrofă a capitalei Moldovei, mă refer aici la MILEȘTII MICI, la raionul IALOVENI. Un proiect ambițios în care prezentăm produse de pe raza GAL-ului Bașeul de Sus, și vom prezenta multe produse de la cramele de la MILEȘTII MICI, deci crame renumite și intrate în carte recordurilor la două capitole, cele mai lungi treierii din lume, 214 km și la cea mai grandioasă, cea mai mare colecție de vinuri vechi din lume”, declară primarul orașului SĂVENI și președintele Asociației GAL Valea Bașeului de SUS, Relu TÂRZIORU.

Un alt proiect ingenios discutat în cadrul întâlnirii Asociației GAL Valea Bașeului de Sus a făcut referire la construirea unei fotovoltaice pe raza orașului SĂVENI.

„Centrala fotovoltaică de la SĂVENI este parte a unui proiect concept pe care noi l-am avut ca și proiect de bune practici la nivelul Uniunii Europene. Acest proiect constă în atragerea de fonduri europene de pe mai multe programe în așa fel încât reducerea consumului de electricitate și de emisie de dioxid de carbon să scadă semnificativ pentru un UAT, pentru o unitate administrativ teritorială.

Astfel, primăria Săveni a depus un proiect pe Grupul de Acțiune Locală „Valea Bașeului de Sus” schimbând 700 de corpuri de iluminat cu corpuri de iluminat cu led. În continuarea acestui proiect am depus pe granturi norvegiene un proiect pentru realizarea unei centrale fotovoltaice de 165 kw\h. Centrala este cu proiectul tehnic în lucru, urmând ca în aproximativ o lună de zile să facem achiziția de construcție efectiv.

Valoarea proiectului este de 300.000 de euro și împreună cu proiectul de pe GAL și împreună cu un alt proiect pe care noi îl avem în evaluare în momentul de față pe INNOVATION NORWAY, deci tot pe granturi norvegiene privind eficientizarea energetică a clădirilor din SĂVENI, clădirile aparținând UAT-ului SĂVENI sau aflate în subordinea UAT-ului SĂVENI, în așa fel încât prin aceste trei proiecte consumul de electricitate și de emisie de dioxid de carbon să se reducă cu aproximativ 50-60% și în același timp efortul financiar al primăriei SĂVENI, care în momentul de față dacă nu mă înșel domnul primar plătește undeva la 1 miliard jumătate, chiar mai mult la curentul electric, să scadă sub jumătate. Economia de bani punându-se la dispoziția comunității locale”, declară  Directorul GAL Valea Bașeului de Sus, Cristian Constantin NISTOR.


SHARE
Citeste si   Un bărbat din STĂUCENI s-a ales cu DOSAR PENAL după ce s-a urcat la volan aproape de COMĂ ALCOOLICĂ

LEAVE A REPLY