SHARE

Astăzi, în cadrul rubricii ”Interviul Săptămânii o avem alături de noi pe Ella NISTOR, antreprenor botoșănean și actriță a Teatrului ”Mihai Eminescu” Botoșani. Ella NISTOR este fondatoarea Primo Events Botoșani și administratorul Prăvăliei cu Flori.

Rep.: Cum va afectat perioada aceasta de pandemie și cât de grea sau ușoară este revenirea la normalitate?

Foarte afectați suntem și acum pentru că după cum se știe toate evenimentele de anul acesta au fost în proporție de 90% amânate”

Ella NISTOR: Din fericire pentru noi, am fost afectați doar pe partea de evenimente, pe partea de florărie nu am fost atât de afectați, în ideea în care am putut să ne continuăm activitatea, legislația ne-a permis acest lucru și nu am fost nevoiți să închidem ca alte firme sau magazine. Reușind să păstrăm deschisă florăria am reușit cumva să menținem vânzarea pe online cu livrări la domiciliu și promovându-ne totodată.

Foarte afectați suntem și acum pentru că după cum se știe toate evenimentele de anul acesta au fost în proporție de 90% amânate pentru anul viitor și din acest punct de vedere este dificil deoarece în momentul în care aveam niște contracte semnate vă dați seama că acum nu ne mai putem baza pe acele contracte.

Rep.: Cum a fost această perioadă pe online? Ați mai pierdut din clienți, ați onorat toate comenzile?

„Ne-am bucurat că am putut aduce zâmbetul pe buze oamenilor care erau speriați de pandemie”

E.N.: Nu am avut atât de multe comenzi online încât să nu ne putem descurca ori să fim în situația să refuzăm clienții sau să nu onorăm comenzi. Am pierdut din clienții care intrau în florărie zilnic.

Oamenii au evitat orice deplasare mobilă și am pierdut, dar în schimb am câștigat alți clienți, mai ales din afara orașului care au comandat de cele mai multe ori flori pentru mame, pentru persoane care erau acasă în izolare și erau foarte speriate. Am avut foarte multe livrări la spital.

Ne-am bucurat că am putut aduce zâmbetul pe buze oamenilor care erau speriați de pandemie și de tot ce se întâmplă. Prin aceste gesturi am adus oamenii mai aproape unul de celălalt.

Citeste si   FOTO | ZECI de pachete cu JUCĂRII și HAINE au fost distribuite către mai multe familii din BOTOȘANI

Rep.: Cum apreciați dumneavoastră măsurile luate de către autorități la nivel central cu privire la domeniul HoReCa?

Este foarte dificil în condițiile date să te poți descurca”

E.N.: Recunosc că sunt puțin dezamăgită de ceea ce se întâmplă, cred că ar trebui încurajați și ajutați mai mult antreprenorii în această perioadă mai ales în industria HORECA, doar eu cunosc 10 persoane care și-au pierdut locul de muncă și este foarte dificil în condițiile date să te poți descurca.

Din acest punct de vedere cred că se putea face mai mult și se poate face în continuare mai mult. Mi s-au părut normale anumite reguli impuse cum ar fi cele de distanțare socială, dar cred de asemenea că puteau să găsească formule mult mai bune prin care să protejeze populația, dar în același timp să susțină economia.

Sunt mulți care au avut de pierdut în această perioadă și nu mă refer neapărat la antreprenori sau la oamenii de afaceri ci și la oamenii simpli, oamenii de rând care au rămas efectiv fără slujbe.

Rep.: Ce așteptări aveți dumneavoastră de la piața economică din Botoșani în perioada următoare?

„Încerc să nu mă mai gândesc la viitor și să văd ce este de făcut acum în prezent”

E.N.: Guvernul are acum foarte multe proiecte în desfășurare și există multe programe prin care să ajute micii întreprinzători doar că acestea sunt de cele mai multe ori greu de accesat și birocrația este foarte mare. Recunosc că și noi tinerii suntem reticenți la programele acestea de guvern și când te gândești la câte cozi ai de stat și câte hârtii ai de completat sau probleme care apar, te gândești de 10 ori dacă aplici sau nu.

Am încercat și noi să aplicăm pentru un program și ne-am izbit de niște formalități care nu cred că își au locul și rostul. Din punctul acesta de vedere nu mi se pare că funcționează această relansare economică pentru că ar trebui ca lucrurile să fie mult mai simple și micul întreprinzător să poată să le acceseze dar e dificil.

Nu pot să spun că am vreo așteptare, încerc să trăiesc prezentul și să văd ce se mai întâmplă pentru că este atât de incertă situația încât să mă gândesc la viitor nu știu dacă are sens. Cu toții am avut senzația sau cel puțin eu am crezut că până în august luna aceste lucruri se vor liniști și uite că nu a fost așa, ba din contră și atunci încerc să nu mă mai gândesc la viitor și să văd ce este de făcut acum în prezent.

Citeste si   MAFIA lemnului vs POLITICA lemnului! Firma EGGER din RĂDĂUȚI "scuturată" de 5.000.000 EURO de Consiliul Concurenței

Rep.: Dacă ar fi să discutăm pe plan local, cât de mult poate oferi Botoșaniul viitorilor tineri antreprenori?

„Este nevoie de foarte mulți antreprenori tineri în Botoșani”

E.N.: Eu cred foarte mult în acest oraș din acest motiv am și ales să rămân aici și am ales să deschid firma aici. Cred că este nevoie de foarte mulți antreprenori tineri în Botoșani ca să putem schimba lucrurile  și să putem aduce un plus valoare orașului. Avem nevoie de orice activitate economică care să aducă acest plus.

Deoarece orașul este mic nu există foarte multă concurență în foarte multe domenii. Un tânăr care vine dintr-un oraș mai mare cum ar fi Clujul unde există multă diversificate are posibilitatea în Botoșani să vină cu ceva nou deoarece din acest punct de vedere încă este nevoie de așa ceva.

Ai posibilitatea să crești frumos și rapid ca antreprenor în Botoșani dacă vii cu un element de noutate. Cred că asta este punctul forte al Botoșaniului!

Rep.: Ne puteți spune 3 caracteristici de care ar trebui să țină cont un viitor tânăr care își dorește să deschidă o afacere în Botoșani?

E.N.: Cred că ar trebui să fie perseverent și asta este valabil oriunde în țară, să aibă încredere în el și să nu renunțe! Răbdarea și inventivitate să găsești și să vii cu o noutate în Botoșani este necesară.

Rep.: Aveți un mesaj pentru colegii dumneavoastră și pentru cei care vor citi acest material?

E.N.: Să zâmbească, să se bucure de prezent și de sănătatea lor, mai ales cei care o au, și să fie optimiști. Trebuie să ne gândim că totul va fi bine pentru că asta este cel mai important.


SHARE

LĂSAȚI UN MESAJ