SHARE

Astăzi, în cadrul rubricii ”Interviul Săptămânii” îl avem alături de noi pe Sabin George DONȚU, unul dintre cei mai tineri și ambițioși producători de miere din județul Botoșani.

Producerea diferitelor sortimente de miere, cum ar fi: mierea polifloră, mierea din rapiță, mierea din floarea soarelui, mierea de salcâm și mierea de tei îi aduce tânărului antreprenor de mai bine de 5 ani un succes răsunător la nivel regional.

Rep.: Care a fost motivația din spatele acestei afaceri și care a fost sursa de finanțare în momentul deschiderii?

Am încercat să accesez și fonduri europene, am fost declarat eligibil, dar din păcate nu mai erau bani de finanțare”

Sabin George DONȚU: Totul a început în 2015, când mi-am dorit să îmi deschid o afacerea asemănătoare cu a părinților mei. Din simplă curiozitatea am ajuns ca de 5 ani să activez doar în domeniul acesta. Am lăsat domeniul mecanicii și mi-am propus să mă implic activ în consolidarea acestei afaceri.

La început am achiziționat 5 stupi, iar ulterior cu ajutorul părinților și banii strânși am reușit să ajung la momentul în care discutăm (17.08. –n.r.) la 240 de stupi. Am încercat să accesez și fonduri europene, am fost declarat eligibil, dar din păcate nu mai erau bani de finanțare. Voi mai încerca și în viitor deoarece posibilitățile sunt foarte mari să te dezvolți pe acest segment în județul Botoșani.

Rep.: Care a fost feedback-ul cumpărătorilor în momentul deschiderii și ce va motivat să continuați?

Citeste si   Priveghi cu zeci de persoane, fără respectarea măsurilor de protecție sanitară - Au fost amendați inclusiv lăutarii

Pentru mine este o onoare că am putut să îmi mențin clienții în cei cinci ani de activitate”

S.G.D.: Clienții pentru miere sunt destul de restrânși și puțini, în comparație cu alte zone ale României. Clienții pe care îi avem, putem spune că sunt alături de noi de la început și deseori ne menționează că le plac produsele bio pe care le comercializăm. Pentru mine este o onoare că am putut să îmi mențin clienții în cei cinci ani de activitate.

Rep.: Trecem cu toții printr-o perioadă dificilă, iar majoritatea antreprenorilor din România au fost afectați de pandemia de COVID -19. Cât de afectată a fost afacerea dumneavoastră în această perioadă? Au scăzut vânzările?

S.G.D.: Vânzările nu au scăzut și am avut mult mai multe comenzi la domiciliu în această perioadă. Ceea ce ne-a afectat a fost stoparea târgurilor, unde deseori ne faceam o nouă clientelă.

În momentul de față avem doar un sediu local în județul Botoșani unde și livrările sunt mulțumitoare, dar totodată livrăm și în Bacău, Suceava, Iași. Momentan, este doar o afacere de familie, nu am angajat pe nimeni, dar îmi doresc din tot sufletul să ni se alăture oameni cărora le place domeniul acesta. Există la Suceava doi profesioniști pe acest domeniu, cărora le-am propus o colaborare, doar aștept răspunsul dumnealor.

Rep.: Care au fost obiectivele la început de drum și unde ați vândut primele borcane de miere?

S.G.D.: În primul rând, cum am menționat și mai sus, eram foarte curios cum părinții mei pot dezvolta o astfel de afacere de mai bine de 15 ani. Am făcut dintr-o plăcere copilărească, deoarece eram elev acum 5 ani, o afacere din care pot trăi.

Citeste si   Bilanț coronavirus 16 ianuarie. Informații oficiale - 3.218 cazuri noi, 66 de decese

Potențial pentru tinerii antreprenori botoșăneni există, contează implicarea. Primele borcane de miere le-am vândut la ”Ziua recoltei Botoșani”, unde am fost invitați de către Direcția Agricolă Botoșani.

Rep.: Există ajutor din partea Direcției Agricole Botoșani pe acest segment?

Orice informație solicită ne-a fost oferită în timp util și astfel procesul de dezvoltare a  afacerii a fost mult mai simplu”

S.G.D.: Direcția Agricolă Botoșani ne-a fost mereu alături și pe această cale doresc să le mulțumesc! Orice informație solicită ne-a fost oferită în timp util și astfel procesul de dezvoltare a afacerii a fost mult mai simplu.

În cei cinci ani am învățat care este cererea pe piață și cum să filtrăm mai rapid dorințele clienților.

Nu pot spune că există o concurență în Botoșani. Majoritatea persoanelor interesate de cumpărarea mierii în zona Moldovei au devenit în acești cinci ani clienții fideli ai noștri.

 

Rep.: Ce sfaturi le oferiți celor care doresc să își deschidă o afacere în Botoșani?

”Nu există rezultate la început de drum, ci doar foarte multă muncă”

S.G.D.: Sfatul meu este unul simplu: să creadă în visul lor și să nu renunțe după primul an, nu există rezultate la început de drum, ci doar foarte multă muncă.


SHARE

LĂSAȚI UN MESAJ