SHARE

Astăzi, în cadrul ”Interviul Săptămânii” o avem alături de noi pe Mihaela Ascurtulesei, antreprenor, producător local și fost vicepresedintele al Cooperativei Agricole “Legumele Savinenilor”.

Rep.: Care a fost motivația din spatele acestei afaceri și care a fost sursa de finanțare în momentul deschiderii?

Mihaela Ascurtulesei: Totul a început în urmă cu 23 de ani, când m-am căsătorit cu soțul meu. El împreună cu familia sa dezvoltau această afacere la nivelul județului Botoșani, iar eu m-am integrat, mi-a plăcut și la momentul actual din această activitate îmi câștig venitul.

Rep.: Care a fost feedback-ul cumpărătorilor în momentul deschiderii și ce va motivat să continuați?

În fiecare zi produsele noastre sunt vândute și la piața din Săveni”

M.A.: În fiecare zi produsele noastre sunt vândute și la piața din Săveni, iar clienții vin în funcție de marfă. Eu sunt un foarte bun producător de roșii, iar anul acesta am avut 17 soiuri diferite și am acaparat o mare parte din clienți, am prins mai multe gusturi.

Rep.: Cate sere aveți și cât reușiți să vindeți într-o lună?

„Cererea este prea mare pentru ce avem acum”

M.A.: Ca și marfă, avem foarte puțină, cam 50% din ce era anii trecut. Probabil că din cauza secetei, este dezastru. Acum, că nu mai este stare de urgență, noi nu mai avem marfă, cererea este prea mare pentru ce avem acum.

Citeste si   Istoria CEC BANK. Povestea celui mai vechi brand din sistemul bancar românesc

 Sperăm să nu ne prindă sfârșitul lunii cu marfa nevândută. Ne-au ajutat și direcțiile agricole, prin programe de minimis. Toată lumea a cerut amânare pentru a se lua banii până la 1 iunie. Eu am luat în jur de 2.000 de euro, însă am primit mai putin ca alții.

Rep.: Trecem cu toții printr-o perioadă dificilă, iar majoritatea antreprenorilor din România au fost afectați de pandemia de COVID -19. Cât de afectată a fost afacerea dumneavoastră în această perioadă? Au scăzut vânzările?

A fost o perioadă extrem de grea, am fost foarte speriați”

M.A.: La început, clar a fost o perioadă extrem de grea, am fost foarte speriați. S-au dat ordonanțele militare și ne-am gândit că nu se va putea circula și vinde deloc. Cei mai mulți legumicultori au datorii restante din iarnă, pentru că ne raportăm la perioada de vară. Toate cheltuielile erau foarte mari.

Totuși, noi, cunoscându-ne cu oamenii, am reușit să vindem, au venit clienții acasă. Oamenii îmi cer acum roșiile pe care le vindeam înainte, la un preț mult mai avantajos, însă nu le mai am, acum vând roșii mai puțin calitative, cu un preț mai mare. Situația acesta se întâmplă pentru că oamenii nu își dau seama că lucrurile se schimbă.

Citeste si   Stelian Ion a vorbit cu ambasadorul Italiei despre fugarii români: Ministrul și-a arătat satisfacția pentru cursul ascendent al cooperării bilaterale

Rep.: Ce sfaturi le oferiți celor care doresc să își deschidă o afacere în Botoșani?

Succes are doar cine muncește și nu așteaptă nimic de la nimeni”

M.A: Succes are doar cine muncește și nu așteaptă nimic de la nimeni! Iar succesul nu vine ușor, așteptându-l, vine doar dacă îți place ceea ce faci și ai răbdare. De exemplu, anul acesta s-au vândut răsaduri pentru toți anii din urmă și nu a crescut nimic.

 Deci nu ne putem baza pe faptul că anul viitor, sau perioada următoare va fi mai bine. Eu am experiență de 23 de ani și stiu că niciun an nu e la fel ca altul. Iarna e sfetnic bun, s-ar putea ca lucrurile să se schimbe și de la o zi la alta.


SHARE

LĂSAȚI UN MESAJ