SHARE

În această perioadă, din ce în ce mai multe localități trec în scenarii care presupun susținerea cursurilor online, însă școala online este în continuare o utopie pentru elevii din mediul rural din România.

Conform unui studiu al World Vision România, 40% dintre copiii din mediul rural nu au participat la școala online în prima perioadă a pandemiei, iar explicațiile sunt multiple: pe lângă imposibilitatea pentru familiile din mediul rural cu un venit mic de a asigura un dispozitiv pentru toți copiii, pentru elevii de la sate apare și provocarea unei conexiuni bune la Internet.

Județul Botoșani are în componență nenumărate sate cu zone unde semnalul este foarte slab sau chiar inexistent indiferent de furnizorul de servicii de comunicații

Pentru ca orele online să se desfășoare decent, fără întreruperi, este nevoie de o conexiune cel puțin 3G. Însă, în unele zone rurale din Botoșani nu există nici măcar conexiune 2G, iar utilizatorii au în permanență probleme cu semnalul, lucru care îi afectează direct pe elevii care fac eforturi să-şi continue studiile.

Citeste si   (P) PSD vine în sprijinul românilor care vor să voteze și sunt în carantină, după ce Guvernul PNL a încercat să îi blocheze și să le îngreuneze accesul la vot

Internetul nu lipseşte cu desăvârşire în mediul rural. În aproape toate satele și comunele există zone cu semnal la telefon și internet foarte bun, în general în jurul instituțiilor publice: primărie, școală. Însă cu cât de îndepărtezi de acestea, cu atât semnalul este mai slab.

În județul Botoșani, la ultima raportare, 26 de școli își desfășurau activitățile didactice conform scenariului ROȘU

Recent, IȘJ Botoșani a anunțat trecerea în scenariul ROȘU, care presupune desfășurarea orelor online, și a două școli din comunele Văculești și Adășeni.

Fig. 1 – Harta cu acoperirea 3G, comuna ADĂȘENI 

Conform platformei realizată de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, în localitatea Adășeni, județul Botoșani, semnalul este la limita de sensibilitate sau chiar inexistent, puține locuri din comună beneficiind de un semnal mai bun.

La fel și la Văculești, unde semnalul 4G pe rețeaua DIGI este inexistent în mai toată comuna.

Citeste si   (P) PSD vine în sprijinul românilor care vor să voteze și sunt în carantină, după ce Guvernul PNL a încercat să îi blocheze și să le îngreuneze accesul la vot

Fig. 2 – Harta cu acoperirea 4G, comuna VĂCULEȘTI 

Conform aceleași platforme, la o privire de ansamblu asupra întregului județ, semnalul la internet este slab. De o conexiune 4G, vitală pentru desfășurarea orelor online în condiții decente, beneficiază municipiul Botoșani, orașul Săveni și câteva comune din parte mai vestică a județului.

Fig. 3 – Harta cu acoperirea 4G, județul BOTOȘANI

Cu toate că diferite ONG-uri și Asociații s-au mobilizat și au donat tablete, laptopuri și alte dispozitive necesare pentru buna desfășurare a orelor online, elevii din mediul rural se confruntă în continuare cu lipsa de semnal.


SHARE

LĂSAȚI UN MESAJ