SHARE

O nouă decizie a Guvernului face rumoare între agricultori, cu precădere între cei care se ocupă de cultivarea tomatelor.  Ciclul 2 din Programul TOMATA a fost anulat! Deși Ministrul Agriculturii a anunțat în repetate rânduri că vor fi alocați bani și pentru fermierii din ciclul 2 de producție, oficialii de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale bat în retragere.

GUVERNUL PNL privează legumicultorii de un ajutor de stat în valoare de 3.000 de euro

Vestea a fost dată de secretarul de stat George SCARLAT. Potrivit declarațiilor oficialului, Ministerul a solicitat la rectificarea bugetară sumele necesare, însă este târziu să vorbim astăzi despre un astfel de sprijin.

La nivelul județului Botoșani, cererile pentru Ciclul 2 al programului TOMATA au fost mereu în număr foarte mare, asta și pentru că în nord clima este mai rece și iarna durează mai mult.

Senatorul PSD, Lucian TRUFIN: „Anularea Ciclului 2 al programului TOMATA înseamnă privarea agricultorilor de un ajutor care era bine venit pe perioada aceasta rece”

„Anularea Ciclului 2 al programului TOMATA înseamnă privarea agricultorilor de un ajutor care era bine venit pe perioada aceasta rece, mai ales în județul Botoșani, unde vorbim de temperaturi scăzute, mai devreme, chiar din luna octombrie. Diferența dintre Botoșani și județele din sud este de aproximativ 10 grade. Pentru județele nordice, acest ciclu 2 al programului TOMATA era bine venit”, declară Senatorul PSD din Comisia pentru Agricultură, Lucian TRUFIN, pentru Bună Dimineața Botoșani.

Programul TOMATA este inițiativa Guvernului PSD. În programul de Guvernare al PSD, TOMATA era propus pentru 8 ani de zile. Schema de ajutor pentru susținerea producătorilor de tomate prevedea acordarea unei sume de maxim 3.000 de euro per beneficiar.

„Acel ajutor de 3.000 de euro nu făcea altceva decât să-i ajute pe legumicultori în a-și acoperi cheltuielile cu încălzirea și întreținerea solariilor pe timp de toamnă”, subliniază TRUFIN.

Senatorul PSD Botoșani, Lucian TRUFIN și-a manifestat întotdeauna sprijinul pentru agricultorii și producătorii locali. Conform declarațiilor senatorului, anularea programului TOMATA este un mare dezavantaj pentru toți legumicultorii botoșăneni, mai mult, și cumpărătorul de rând este afectat.

TRUFIN a taxat dur GUVERNUL – VOM pentru anularea acestui program foarte benefic pentru agricultori 

„Faptul că în anii trecuți, atunci când PSD-ul a fost la Guvernare, erau zeci de botoșăneni care au depus cerere, arată că botoșănenii erau interesați de acest program. Anularea acestuia este un dezavantaj pentru fermieri, dar marele dezavantaj este pentru piața botoșăneană, pentru botoșăneanul cumpărător de zi de zi care nu mai are astăzi posibilitatea să achiziționeze roșii proaspete de aici din județ.

Eu chiar am verificat, am mers în rețelele de magazine din Botoșani și găsim roșii de peste tot, din România mai puțin. Facem un calcul sumar, trebuie culese, depozitate, după care tranportate în vamă, pe platformă pe rețea națională, ajung la o platformă de acolo sunt transportate în toată țara, asta înseamnă cel mai puțin 3 săptămâni, și totuși roșiile când ajung la noi sunt „proaspete”. Asta ne arată clar că au fost tratate, sunt acele tratamente chimice bine cunoscute care tin rosia proaspată.

Domnul Ministru OROS, când a venit la Botoșani, una din întrebări la care a răspuns a fost legată și de acest program TOMATA, și răspunsul lui a fost „Vă vom arăta, vă vom prezenta, vom analiza” și de la acest VOM am ajuns de fapt să anuleze Ciclul 2 al programului”, mai adaugă senatorul Lucian TRUFIN.

Faptul că GUVERNUL PNL a anulat acest program atât de necesar pentru agricultori va avea repercursiuni pe termen lung. Fără cel ajutor din partea statului, majoritatea legumicultorilor nu pot suporta costurile pentru încălzirea și întreținerea solariilor, deci nu pot produce și în Ciclul 2.

Citeste si   Ivan Patzaichin s-a retras din conducerea comitetului pentru numirea guvernatorului Deltei Dunării: „Am fost surprins de violența atacurilor”

TRUFIN: „Anul trecut am avut roșii românești până în sărbătorile de iarnă, anul acesta nu o să mai avem”

„Astăzi noi nu putem decât să arătăm ceea ce face actualul GUVERN. Este o hotărâre de Guvern, este la mâna Guvernului, la mâna Ministrului OROS care minte românii cu nerușinare spunând că de fapt suma a crescut pentru acest program. Foarte bine că a crescut, noi am propus pe 8 ani. În programul de Guvernare al PSD programul TOMATA era prevăzut pentru 8 ani și era normal ca de la an la an încrederea legumicultorilor să crească iar suma trebuia bugetată în fiecare an mai mare.

Domnul OROS ne spune că suma este aceeași. Da, este aceeași, dar s-a cheltuit doar în primu ciclu și acest program a fost gândit tocmai pentru a ajuta pe de o parte legumicultorii pe perioada cu temperaturi scăzute, și pe de altă parte să echilbreze balanța economică astfel încât  România să producă roșii și în perioada extratimpurie, adică toamna. Anul trecut am avut roșii românești până în sărbătorile de iarnă, anul acesta nu o să mai avem”, încheie Senatorul PSD din Comisia pentru Agricultură, Lucian TRUFIN.


SHARE

LĂSAȚI UN MESAJ