SHARE

Evoluția pandemiei de coronavirus atrage noi restricții. Pe rând, autoritățile centrale transmit directive. Cât despre sărbătorile religioase, într-o conferință de presă, secretarul de stat Raed Arafat a declarat că acestea vor fi permise, însă cu respectarea anumitor restricții.

Cu un Paște petrecut în stare de urgență și un concediu de vară făcut acasă, mulți se întreabă care va fi soarta Crăciunului 2020. Nu una foarte fericită, e răspunsul autorităților care susțin că noi restricții vor fi impuse de Crăciun.

La Botoșani, organizarea slujbelor de Crăciun şi a obiceiurilor religioase este, deocamdată, incertă

La data de 25 septembrie, toți credincioșii sărbătoresc nașterea Mântuitorului Iisus Hristos. Împreună cu această sărbătoare au loc nenumărate tradiții religioase.

An de an, în postul Crăciunului, credincioșii merg în casa Domnului pentru a primi taina Spovedaniei și a Împărtășaniei. Însă, anul acesta lucrul acesta este pus sub semnul întrebării. Reprezentanții din Botoșani a Bisericii sunt reținuți în a face afirmații cu privire la desfășurarea celor două taine în contextul pandemic actual.

„Biserica respectă toate restricțiile impuse. La momentul de față nu știm altceva deosebit cu privire la ce se va întâmpla de Crăciun, cum vor fi desfășurate obiceiurile religioase de Crăciun”, declară un preot botoșănean pentru ziarul „Bună Dimineața Botoșani”.

În Ajunul Crăciunului, mulți așteapă preotul să le treacă pragul. Aceasta este una dintre cele mai vechi tradiții creștine legată de sărbătoarea Nașterii Domnului. Preotul merge astfel cu icoana Nașterii Domnului la fiecare casă, pentru a vesti venirea  pe lume a Mântuitorului.

Citeste si   BILANȚ COVID-19! 7.753 cazuri noi în ultimele 24 de ore

În acest an, și respectivul obicei este pus sub semnul întrebării. Având în vedere măsurile impuse de contextul epidemiologic actual, mersul din casă în casă a preoților cu Ajunul este aproape imposibil.

„Noi respectăm aceleași restricții pe care le respectă majoritatea dintre instituții. Restricțiile acestea le înțelegem, am afișat și la intrarea în biserică să purtăm masca, să păstrăm distanța. Deci, suntem de acord cu aceste restricții pe care le respectăm pentru că sunt în folosul nostru.

„Cât despre evenimentele religioase din preajma Crăciunului, nu ne-au fost transmise astfel de amănunte, deci nici noi nu putem să ne pronunțăm. În momentul în care ni se vor transmite instrucțiuni, le vom respecta. Deocamdată nu putem să zicem nimic”, declară părintele Gabriel ȚIFREA.


SHARE

LĂSAȚI UN MESAJ