SHARE

Ziarul Bună Dimineața Botoșani va analiza în perioada următoare situația economică a societăților comerciale cu capital de stat aflate în subordinea Primăriei și Consiliului Județean Botoșani în vederea realizării unui top al primelor 3 cele mai eficiente. Cea de-a doua societate comercială publică care va fi supusă analizei este Regia de agent termic a Consiliului Local, Modern Calor Botoșani.

Administrațiile Portariuc și FLUTUR au reușit redresarea societății

Orice administrație are, așa cum este și firesc atât puncte tari cât și slabe. Una dintre reușitele fostelor administrații este și rentabilizarea societății Modern Calor. În această privință, actualul Primar Andrei poate afirma că a primit o moștenire onorabilă care trebuie dusă cu pricepere mai departe.

Unitatea are drept obiectiv principal de activitate „Producerea în cogenerare a energiei electrice și termice; transportul, distribuția și furnizarea energiei termice”. Modern Calor este o societate comercială pe acțiuni acționar unic, Consiliul Local Botoșani.

În conducerea unității Modern Calor îi regăsim pe Florin SANDU, managerul general al unității și Denisa Paula AGAPIE, în funcția de Director Economic.

Cu 189 de angajați, societatea a reușit să consolideze procesele de producție în așa fel încât astăzi, putem remarca faptul că rezultatele sunt pozitive.

Cu venituri totale de 43.955.621 RON și cheltuieli 43.874.007 RON, unitatea a reușit să declare un profit de 81.614 RON. Pentru o companie de stat, profitul contează, dar mai puțin. Atâta timp cât se reușește obținerea unui leu profit, se poate considera că activitatea este una profitabila, iar siguranța locurilor de muncă, respectiv activitatea de producție multianuală poate fi asigurată fără inadvertențe.

Citeste si   Noi controale ale polițiștilor botoșăneni! Au fost aplicate AMENZI de peste 22.000 de lei

Fără datorii, însă cu creanțe de 9.000.000 lei la sfârșitul anului 2019

La același capitol financiar trebuie menționate câteva aspecte la capitolul Datorii / Creanțe.

Într-o discuție telefonică cu Redactorii Ziarului „Bună Dimineața Botoșani”, managerul unității Florin SANDU a avut amabilitatea de a ne explica cum se justifică datoriile de aproximativ 4.000.000 RON cu care Modern Calor figurează:

„Nu este propriu-zis o datorie. Este o linie de credit multianuală la care apelăm deoarece noi efectuăm plăți în avans. Pe măsură ce încasăm de pe urma facturărilor, acoperim linia de credit. Referitor la creanțe, ele cresc în perioada rece și scad în lunile de vară când clienții noștri își achită datoriile față de noi”.

În 2019, singurele datorii cu care Modern Calor a figurat au fost cele rezultate din această linie de credit. În privința recuperării creanțelor, conducerea Modern Calor mai are de lucru. La sfârșitul anului trecut creanțele acestei societăți se ridicau la valoarea de 9.000.000 Ron. Din declarațiile oferite de managerul Florin SANDU reiese că în primele 10 luni ale anului curent, aceste creanțe s-au diminuat simțitor, ajungând la aproximativ 4.000.000 RON.

Societatea s-a bucurat în ultimii ani de un management eficient

Când profesionalismul își spune cuvântul, rezultatele pozitive nu întârzie să apară.

Citeste si   4.534 persoane angajate prin intermediul AJOFM BOTOȘANI

Potrivit datelor furnizate de Modern Calor, societatea subordonată Consiliului Local a fost beneficiarul unui proiect amplu de investiții.

Proiectul a fost finalizat în iunie 2016 și face referire la „Proiectarea şi execuţia unei noi surse de producere a energiei electrice şi termice”.

Membrii consiliului de administrație sunt:

  • Juristul Constantin Doru – PREȘEDINTE;
  • Inginerul Nistor Cristian – MEMBRU;
  • Economistul Zărnescu Constantin – MEMBRU;
  • Inginerul Drelciuc Simion – MEMBRU;
  • Economistul Deleanu Dan-Constantin – MEMBRU.

Datoriile istorice au rămas în „grija statului” la fel ca și în alte colțuri ale țării

În 2010, datoriile nou înființatei Modern Calor erau de 129.793.115 lei. Ele aparțineau de fapt defunctei TERMICA SA al cărui patrimoniu a fost preluat de Modern Calor.

TERMICA și-a declarat falimentul de abia în 2017, cu datorii de 28.378.074 lei la Bugetul de Stat. Potrivit Bilanțului depus pentru 2019, TERMICA raporta și alte datorii în valoare de 166.095.585 lei.

Modern Calor este cu siguranță în topul celor mai eficiente societăți de stat din Botoșani

În viitorul clasament în care măsurăm eficiența instituțiilor cu obiect comercial din Administrația Publică Locală, Modern Calor Botoșani ar putea ocupa o poziție onorabilă.

Continuăm cu LOCATIVA, ELTRANS,  și URBAN SERV.


SHARE

LĂSAȚI UN MESAJ