SHARE

Peste aproximativ 2 luni zile vor avea loc alegerile parlamentare. În aceste context, conform calendarului de alegeri, până ieri, 22 octombrie, formațiunile politice trebuiau să depună listele de candidați în circumscripțiile electorale din țară.

PNL Botoșani și-a finalizat lista candidaților încă de pe 16 octombrie

La Senat, PNL îi va arunca în luptă pe Cristian ACHIȚEI, Viorel ILIUȚĂ, Monica ADĂSCĂLIȚEI, Eusebiu CILIBIU și Radu LEBĂDĂ.

Iar la Camera Deputaților, lista este deschisă de actualul senator Costel ȘOPTICĂ, urmează apoi în ordine, Dan OLOERIU, Cristian ROMAN, Radu GRIGORAȘ, Agnes HOLCA, Monica RĂILEANU, Lucian BORFOTINĂ și Ovidiu MAXIM.

Campania electorală începe de pe data de 6 noiembrie și de atunci competitorii au ocazia să convingă alegătorii prin argumente proprii doctrinelor pe care fiecare încearcă să le întruchipeze într-o manieră cât mai exactă.

Nominalizarea lui Cristian ROMAN, pe un loc la CAMERA DEPUTAȚILOR, ne oferă posibilitatea unei interesante analize socio-politice a parcursului profesional înregistrat de către acest politician.

BIOGRAFIA afaceristului „PANSELUȚĂ”

În `83, ROMAN absolvea Liceul „Mihai Eminescu”, din Botoșani, ca mai apoi să urmeze cursurile Facultății de Mecanică din Iași. Conform CV-ului stufos, din `90 și până în 2008, candidatul PNL la Camera Deputaților „s-a specializat” în administrație publică și management prin intermediul mai multor cursuri. Cursurile de formare se întindeau pe parcursul a câtorva zile sau cel mult o lună, iar la sfârșit, portofoliul liberalului ROMAN se mai îmbogățea cu câte o diplomă.

În perioada 1989 – 2001 Cristi ROMAN a deținut funcția de inginer la Centrala de Energie Termică a municipiului Botoșani. Din 2001 devine întreprinzător în sectorul privat, și tot de atunci administrează mai multe firme abonate la contracte cu instituțiile de stat.

Citeste si   IMPORTANT! Tichetele SOCIALE pot fi ridicate începând cu data de 9 decembrie de la sediul DAS!

În anul  2005 este numit prefect al județului Botoșani. De asemenea, în  perioada 2009 – 2012 a fost din nou prefect al județului Botoșani. În 2012 este ales deputat în Parlamentul României candidând din partea ARD. Membru al Comisiei de apărare ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților.

Actualmente este Șef al Cancelariei Prefectului. De asemenea, ROMAN este implicat și în mediul de afaceri botoșănean, iar una dintre firmele pe care le deține este abonată la contracte cu statul.

Lanțul de firme deținut de Cristian ROMAN

Cristian ROMAN deține 3 firme din Botoșani: CRISTIANU IMPEX SRL, CRISTIANU OMNIMED SRL și PRONTO EDIL SRL.

CRISTIANU IMPEX SRL este o firmă înființată cu 23 de ani în urmă, cu un număr mediu de 15 angajați și o cifră de afaceri de aproape 4.000.000 de lei. Obiectul principal de activitate al societății CRISTIANU IMPEX SRL este „Transporturi rutiere de mărfuri”.

Ca asociat unic și administrator, cu 100% din acțiuni apare liberalul Cristian ROMAN.

CRISTIANU OMNIMED SRL este o altă societate controlată de ROMAN. Înființată cu doar 3 ani în urmă, societatea se ocupă cu „Asistență medicală specializată”.

Aici Cristian ROMAN este asociat cu soția acestuia, Carmen ROMAN. Ambii dețin 50% din acțiuni.

PRONTO EDIL SRL, cea de-a treia firmă controlată de Cristian ROMAN, este și cea care este abonată la banul public. Din 2016, de când FLUTUR a ocupat fotoliul de primar, municipalitatea botoșăneană a plătit în fiecare primăvară sume consistente către firma lui ROMAN, pentru achiziția de panseluțe.

Societatea PRONTO EDIL SRL funcționează din 2004, iar principalul obiect de activitate îl reprezintă cultivarea altor plante nepermanente. În 2019, firma în cauză figura cu un număr de doar 3 angajați. Cu cei trei angajați, societatea PRONTO EDIL SRL se pare că bifează licitațiile lansate de  Primăria Botoșani!

Citeste si   (P) Marius BUDĂI: „Realitatea cifrelor arată că faptele guvernării PSD au crescut nivelul de trai al fiecărui botoșănean! PSD este garanția siguranței sănătății, educației și economiei!”

Panseluțele și bordurile sunt de fapt acele “contracte politice” de tristă amintire din perioada de început a anilor 2000. Se pare că la Botoșani încă sunt în floare aceste practici, iar ROMAN nu beneficiază doar de contracte la municipiu ci și în județ.

Diverse primării liberale botoșănene apelează la firma colegului de partid ROMAN, pentru achiziția pe panseluțe, crizanteme și alte plante ornamentale.

Peste 700.000 de lei a încasat ROMAN din vânzarea de floricele

Numai în primăvara acestui an, municipalitatea botoșăneană a plătit din bani publici, 134.913,66 RON pentru furnizarea și plantarea de răsaduri de flori anuale și crizanteme produse la ghiveci de diferite dimensiuni.

La fel, în 2019, conform Sistemului Electronic de Achiziții publice, Primăria Municipiului Botoșani a încheiat 2 contracte, pe data de 22 și 23 aprilie, cu firma liberalului ROMAN. În total, 270.000 de lei a plătit municipalitatea botoșăneană pentru floricele.

În 2018, ROMAN a primit 129.845,58 lei de la Primăria Botoșani pentru furnizarea și plantarea panseluțelor.

În 2017 prețul era mai mic, doar 120.213,86 de lei s-a plătit din bani publici către firma lui ROMAN.

Iar în 2016, ROMAN a încasat de la botoșăneni 126.576,38 lei tot pentru furnizare și plantare de flori.

În aceste condiții, în care firmele de casă ale partidului sunt abonate la contracte cu instituțiile de stat, restul agenților economici care nu au implicări politice, sunt simpli spectatori la atribuirea contractelor de achiziție publică.


SHARE

LĂSAȚI UN MESAJ