SHARE

Înființată cu 22 de ani în urmă, în luna august a anului 1998, LOCATIVA S.A. se ocupă cu „Închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate”. Societatea se află în subordinea Consiliului Local.

LOCATIVA S.A. administrează FONDUL LOCATIV din BOTOȘANI, unde intră și locuințele de tip ANL.

După minimum un an de închiriere neîntreruptă, chiriașii ANL-urilor pot cumpăra apartamentele

Locuințele construite prin ANL se adresează tinerilor cu vârste cuprinse 18 și 35 de ani și sunt destinate închirierii de către persoanele care nu își permit să cumpere sau să închirieze o locuință de pe piața liberă.

 După minimum un an de închiriere neîntreruptă, chiriaşii au posibilitatea de a cumpăra apartamentele în care locuiesc, fără ca vânzarea să fie condiționată de vârsta solicitanților, în termen de maxim 5 zile lucrătoare de la data înscrierii dreptului de proprietate în cartea funciară.

Valoarea de înlocuire pe m.p. care este utilizată pentru calcularea prețului de vânzare a locuinţelor iniţial închiriate este actualizată anual.

Deși au fost zeci de cereri pentru a cumpăra apartamentele de tip ANL, în perioada 2016-2020 au fost vândute doar 2 locuințe

La nivelul județului Botoșani anual se depun zeci de cereri de către chiriașii locuințelor construite prin ANL pentru a cumpăra apartamentele, cu toate acestea, în mandatul 2016-2020 au fost vândute doar 2 imobile.

Cei care sunt chiriași depun o cerere către proprietarul imobilul, în speță către LOCATIVA. Societatea LOCATIVA face toate demersurile pentru a vinde această locuință și procedura se finalizează printr-o hotărâre de Consiliu Local, prin care se votează vânzarea locuințelor.

Cosmin ANDREI: “Consider că LOCATIVA a întârziat nepermis de mult aceste proceduri”

 „De-a lungul timpului au fost făcute solicitări din partea chiriașilor pentru a cumpăra locuințele ANL pe care le administrează LOCATIVA. Aceste solicitări au ajuns de-a lungul timpului și la mine și în Consiliul Local și am cerut societății LOCATIVA să urgenteze procedurile pentru că acești chiriași doreau să devină proprietari. Ni s-a transmis că nu erau intabulate, nu erau efectuate operațiunile de cadastru astfel încât să poată să fie vândute și că nu au fonduri. Eu i-am sprijinit de fiecare dată cu hotărârile de consiliu local, dar din păcate, în acest mandat s-au vândut doar două locuințe ANL, deși numărul cererilor era mult mai mare. Și aceste locuințe s-au vândut acum, în buza campaniei electorale.

Consider că LOCATIVA a întârziat nepermis de mult aceste proceduri pentru a nu-și pierde obiectul de activitate pentru că odată vândute aceste locuințe, nu mai încasează chirie societatea LOCATIVA, devin proprietatea celor care vor să le cumpere și își pierd obiectul de activitate, scade numărul de locuințe pe care le administrează, deși acești bani sunt colectați într-un fond național din care se dezvoltă alte locuințe ANL”, declară viceprimarul municipiului Botoșani, Cosmin ANDREI.

În luna iulie a acestui, printr-un Ordin de Ministru valoarea de înlocuire pe m.p. a crescut de la 1.916 lei la 2.996 de lei

În luna iulie a acestui an a fost publicat în Monitorul Oficial un ordin de ministru al celebrului Ministru Grindă prin care a crescut valoarea de înlocuire pe mp de la 1.916 lei la 2.996 de lei pe mp inclusiv TVA. Ca urmare a acestei modificări, prețurile locuințelor au crescut substanțial, cu un procent peste 50%.

Dacă LOCATIVA depunea toate diligențele să vândă aceste locuințe atunci când au cerut botoșănenii, aceștia ar fi avut posibilitatea să le cumpere cu un preț de 50% mai mic.

După ce a fost publicat acest ordin de ministru, în prezent, prețul locuințelor este cu 50% mai mare din cauza indolenței celor care administrează fondul locativ din Botoșani, în speță societatea LOCATIVA. Ei au primit sprijinul atunci când l-au solicitat cu alocarea sumelor de bani pentru a efectua toate procedurile premergătoare și necesare vânzării locuințelor.

Cosmin ANDREI: „Inactivitatea și indolența celor de la societatea LOCATIVA înseamnă prețuri pentru locuințele ANL de cel puțin 50% mai mari”

Pentru că societatea LOCATIVA nu a depus tot efortul ca să vândă aceste locuințe, cei care doresc să le cumpere sunt nevoiți în clipa de față să plătească cu 50% mai mult.

„Inactivitatea și indolența celor de la societatea LOCATIVA înseamnă prețuri pentru locuințele ANL de cel puțin 50% mai mari. Din cauza acestui ordin de ministru care a stabilit o valoare mai mare a locuințelor printr-un calcul pe mp. Dacă acești oameni care au făcut solicitări aveau demersurile încheiate în luna iulie, pentru că au cereri depuse de ani de zile, ar fi cumpărat locuințe cu un preț mai mic”, adaugă viceprimarul municipiului Botoșani, Cosmin ANDREI.

Banii obținuți din vânzarea locuințelor construite prin ANL nu ajung în bugetul local, aceștia fiind redirecționați către Ministerul Dezvoltării, la Agenția Națională pentru Locuințe care dezvoltă alte imobile și alte cartiere pentru tineri.

Societatea LOCATIVA a tergiversat procedura prealabilă necesară vânzării ca să nu-și piardă obiectul de activitate, anume acela de „Închiriere și subînchiriere a bunurilor imobiliare proprii sau închiriate”.


SHARE

LEAVE A REPLY