Connect with us

Ramona GURALIUC: „Vom face tot ce este posibil pentru a crește calitatea actului medical, modul și locul în care se desfășoară”

Administrativ

Ramona GURALIUC: „Vom face tot ce este posibil pentru a crește calitatea actului medical, modul și locul în care se desfășoară”

Conform unei statistici făcute la nivel european, România are cel mai slab sistem medical. În plină pandemie, zeci de spitale au funcţionat fără infecţioniști sau cu un deficit major de personal.

Cu toate acestea, la nivel local, pe durata stării de urgență și a stării de alertă, secția UPU Botoșani s-a adaptat contextului epidemiologic și a făcut față numărului de pacienți. Medicul șef al secției UPU, Ramona GURALIUC a gestionat în permanență personalul în cel mai eficient și profesionist mod pentru a face față provocărilor care apar în fiecare zi.

Ramona Elena GURALIUC este medic specialist în urgenţe, care din 2014 deserveşte atât UPU, cât şi ambulanța de Terapie Intensivă Mobilă a SMURD. În 2018, medicul specialist Ramona GURALIUC a fost numit de conducerea unităţii sanitare pentru postul de şef al Unităților de Primiri Urgențe (UPU), Botoșani.

Rep.: Care sunt proiectele care s-au realizat în ultimii ani la nivelul Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” în vederea modernizării și îmbunătățirii actului medical și creșterii gradului de confort al pacienților? În ce măsură Consiliul Județean Botoșani a răspuns nevoilor curente pe care Spitalul le ridică sub aspect administrativ?

Ramona Guraliuc: În ultima perioadă, adică de când am preluat funcția de medic șef, zic eu că am avut un aport pozitiv atât în interiorul serviciului cât și foloasele care au fost aduse prin insistențele și colaborările pe care le-am avut cu CJ. Aici mă refer la suplimentarea numărului de asistenți și de medici care au asigurat linii de gardă, atât în unitatea de primire a urgențelor, cât și pe mașina de terapie intensivă mobilă. E adevărat că, în acest moment nu am reușit să mărim acest serviciu, este un proiect în desfășurare și e la nivel de aprobare a construcției, la nivel de finanțare. Am fi început construcția anul acesta dacă nu ar fi venit pandemia. S-au dotat cu aparatură medicală atât serviciul de urgență cât și spitalul.

E adevărat că nevoile continuă și avem aceeași ușă deschisă pentru a rezolva mare parte dintre aceste probleme. De asemenea, avem serviciul de radiologie pe care am reușit să îl implementăm, cu medici proprii, și reprezintă un timp mai scurt pentru investigarea și tratarea pacienților. Sunt mult pași înainte pe care am reușit să îi facem într-o scurtă perioadă de timp. Voi continua să fac lucruri bune cu aceeași determinare și având sprijinul oamenilor de bine care și-au arătat interesul pentru proiectele pe care le-am avut.

 

Rep.: Ce fonduri și soluții aveți la dispoziție pentru dezvoltarea unor proiecte tehnico-administrative care să vizeze îmbunătățirea actului medical?

R.G.: Sigur că prioritar este mărirea acestui spațiu pentru că numărul pacienților continuă să crească iar dotările suplimentare necesare revin ca un beneficiu pentru pacient. Clar este și faptul că privarea trebuie să fie un element important. Este un proiect în desfășurare și cu siguranță va fi pus în practică. Chiar dacă am angajat medici și asistenți, în continuare ei sunt o necesitate, intenționez să revin cu solicitări asupra măririi numărului de personal. Doar că ei sunt din ce în ce mai puțini iar solicitările care au fost finalizate cu succes s-au datorat doamnei Diana Cimpoieșu și au fost de un real ajutor.

Intenționăm să facem o linie de gardă pe parte de stomatologie”

Sunt convinsă că își va arata interesul și bunăvoința să susțină serviciul de urgență Mavromati Botoșani.  Intenționăm să facem o linie de gardă pe parte de stomatologie pentru că ne-am dat seama că în timpul săptămânii pacienții au nevoie de intervenții de calitate pe care noi trebuie să le asigurăm. Pe perioada weekendurilor, durerea și disconfortul care creează o patologie din sfera stomatologică nu permite cetățeanului un consult de calitate. Acesta este un pas pe care îl facem prin angajarea unui medic stomatolog pe perioadă determinată și ulterior voi intenționa să fac o linie de gardă cu continuitate 24/7. Acest lucru îl am în vedere și pentru partea de radiologie, să avem o continuitate. Proiectele vor continua să curgă și mă refer la dotări, aparatură, personal.

Rep.: Există o lipsă acută de personal în toate activitățile economice. Se resimte această insuficiență pe piața forței de muncă și în sănătatea botoșăneană?

„Cred că lucrurile au început să se redreseze în momentul în care grila de salarizare a arătat așa cum trebuie să arate, făcută pentru oamenii epuizați”

R.G. Specialitatea de medicină de urgență este grea, eu cred că mulți își doresc, puțini reușesc să o facă pentru că e un consum foarte mare. De asemenea, și colegii din celelalte specialități sunt deficitari pentru că au fost ani în șir în care medicina nu a fost pusă în valoare și nu a fost remunerată corespunzător iar mulți colegi au plecat în afară. Cred că lucrurile au început să se redreseze în momentul în care grila de salarizare a arătat așa cum trebuie să arate, făcută pentru oamenii epuizați. Noi, doctorii, suntem pe baricade și demonstram acest lucru în fiecare zi.

În spatele acestui efort există oameni care ne sunt alături și care clar suferă. Sacrificiul este și dacă nu e remunerat corespunzător, se răsfrânge asupra unor decizii luate și care se reflectă asupra populației. Oamenii, alături de care sunt și colegii din serviciu, sunt determinați să rămânem și creăm un nucleu și să oferim servicii medicale de calitate oamenilor noștri. Vrem să arătam cu adevărat că iubim semenii noștri. Lucrurile se vor rezolva în timp și cred că vom avea feedback în ani.

Rep.: Cunoașteți foarte bine provocările cu care se confruntă sănătatea botoșăneană! Un efort conjugat al administrației publice locale la nivel de Primărie și Consiliu Județean s-ar putea constitui într-un sprijin efectiv pentru sprijinirea sectorului medical din Botoșani? Există câteva direcții concrete pe care s-ar putea acționa?

Încercăm să înființăm un heliport la Botoșani”

R.G.: Da, există, iar instituțiile trebuie să colaboreze strâns. Încercăm să înființăm un heliport la Botoșani, iar pentru acest lucru ne trebuia un spațiu în care să putem dezvolta acest obiectiv necesar pentru că știm că transportul cu elicopterul se poate face doar pe timpul zilei. Astfel, pacientul ar merge cu un echipaj aerian și ar mai rămâne un echipaj care să deservească populația pe timpul nopții. Dacă lucrurile ar fi mers într-o cursivitate normală, iar oamenii ar fi avut o colaborare,  acest lucru s-ar fi materializat până acum. Multe alte exemple vă pot da raportat la tot ce înseamnă spatii, donații, finanțări, întotdeauna am spus că spitalul este cel mai mare angajator.

Este foarte important ca acest serviciu să fie pus la loc de cinste. Un om care va trece prin spital va avea o părere foarte bună despre oamenii care conduc acest oraș, indiferent de culoarea politică. Cred că sănătatea, în ultima perioadă, nu a fost corect categorisită, iar accentuările au fost puse pe parte de infrastructură. Nu pot să vorbesc despre spital ca despre o instituție care aduce profit pentru că pe aici trec oameni bolnavi care trebuie îngrijiți. Eu cred că viața unui om nu poate avea un preț. Oamenii care comanda instituții importante din județ trebuie să colaboreze foarte strâns.

Rep.: Candidați pentru un post de consilier județean! Ce proiecte medicale ar putea fi implementate de viitoarea administrație, posibil condusă de social-democrata Doina FEDEROVICI, în următorii 4 ani?

Avem nenumărate proiecte pe care le vom duce la sfârșit și toate vizează bunăstarea pacientului care va veni în spital, indiferent de modul de prezentare”

R.G.: Am discutat în nenumărate rânduri, noi avem aceleași păreri, suntem oameni și vă garantez că vom face tot ce este posibil pentru a crește calitatea actului medical, modul și locul în care se desfășoară. Avem nenumărate proiecte pe care le vom duce la sfârșit și toate vizează bunăstarea pacientului care va veni în spital, indiferent de modul de prezentare. Sunt lucruri care trebuiesc foarte bine puse la punct și trebuie să gândim și să facem. Eu cred că oamenii s-au săturat de exprimarea „vom face”. Faptele vorbesc despre noi, sunt un om tânăr cu determinare și voință. Voi demonstra în continuare că ceea ce spun, fac, și sunt determinată să clădesc.

Continue Reading
You may also like...

Coordonatorul departamentului ANCHETE din cadrul News Moldova.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Administrativ

News Moldova LIVE

Advertisement Universitatea de Ştiinţele Vieţii
Advertisement Colegiul Tehnic „Samuil Isopescu“ Suceava
Advertisement Colegiul Tehnic Gh. Asachi Iasi
Advertisement Universitatea Vasile Alecsandri din Bacău
Advertisement
Advertisement

Comentarii recente

Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
Advertisement
To Top